Fakti.bg | 14.10.2021 16:20:12 | 73

Полицията третира убийствата с лък и стрели в Норвегия като акт на тероризъм


Полицията в Норвегия вече третира насилственото нападение с петима убити и двама ранени в малкия град Конгсберг като тероризъм, информира ДПА.

"Инцидентите в Конгсберг понастоящем изглеждат като терористичен акт", се посочва в изявление на службата за сигурност на норвежката полиция.

Разследванията на подробностите обаче все още продължават, добавиха от полицията и подчертаха: "Заплахата в Норвегия все още се оценява като умерена."

Норвежката полиция заяви по-рано, че имало признаци, че извършителят на смъртоносната атака с лък и стрели се е радикализирал, след като наскоро е приел исляма.

Службата за сигурност сега разследва дали случилото се може да вдъхнови други да извършат сериозни актове на насилие. Нямало обаче конкретни индикации за това.

37-годишният датчанин е заподозрян в атакуването на много хора с няколко оръжия, включително лък и стрели, в южния град Конгсберг вчера.

Петима души бяха убити и двама ранени, всички на възраст между 50 и 70 години. Четирима от загиналите са жени, един е мъж. От двамата, които бяха ранени, единият е полицай, който е пазарувал в супермаркет.

Полицията е получила първия сигнал за нападателя, който се движеше през града с лък и стрели, в 18:13 часа местно време вчера.

Полицейски патрул го е засякъл пет минути по-късно, но той е стрелял със стрели към униформените и първоначално е успял да избяга.

Вероятно жертвите са били убити малко след това според говорителя на полицията Оле Бредруп Саверуд.

Полицаите са задържали нападателя половин час след като са получили първото спешно обаждане, твърдят от полицията.

Предполага се, че заподозреният е действал сам. Той е жител на град Конгсберг в южната част на Норвегия.

Сега той е в ареста и е говорил с полицията по време на разпит през нощта. Той е готов да сътрудничи допълнително със следователите, заяви адвокатът му.

Прокурор каза пред телевизия TV2, че мъжът е признал за деянията и че по-рано е бил известен на полицията. Уточнява се, че той е бил в контакт с норвежката здравна служба няколко пъти. От изявленията на прокурорката не стана ясно дали нападателят е бил лекуван за психически проблеми.

Прочети цялата публикация