БНР | 16.10.2021 09:18:49 | 116

Боби Бобев: САЩ се опитват да играят все по-активна роля на Балканите


"САЩ се опитват да играят все по-активна роля на Балканите - както за съществуващите проблеми между София и Скопие, така и за съществуващите проблеми между Белград и Прищина, така и за някои усложнения, които възникват в Босна и Херцеговина". Това каза пред БНР Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово. 

Според него няма нищо учудващо в това, а по-скоро говори за засилен интерес на САЩ към региона.

Боби Бобев: Събитията между Косово и Сърбия не са неочаквани

Бобев подчерта, че въпреки усилията на международната общност диалогът между Прищина и Белград е зациклил вече трета година.

Появата на руския посланик в Белград на границата по време на напрежението между Сърбия и Косово в края на септември дипломатът определи като различен подход от демонстрирания от Запада:

"Призивите на западните сили бяха насочени едновременно към двете столици - незабавно да се стигне до деескалация на напрежението и да се намери изход от ситуацията по пътя на диалога, както и стана. докато Русия показа за пореден път, че стои твърдо зад сръбските претенции и че насърчава неотстъпчивото поведение на Сърбия, защото, в онази ситуация, един посланик да си позволи да отиде във военен гарнизон, където е обявена повишена бойна готовност, и да придружи министъра на отбраната Небойша Стефанович - това показва поведението на Русия и желанието там да бъде съхранена някаква точка, която предизвиква напрежение. Защото в моменти на напрежение в региона гласът на Русия може да се чува с достатъчна сила".

Интервюто на Деян Йотов с Боби Бобев в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

Прочети цялата публикация