Fakti.bg | 16.10.2021 13:00:01 | 153

Дума дупка не прави


В колонията BG ние не разполагаме нито с плодовете на своя труд, нито със самите себе си. Нашето здраве, поминък и дори съзнание зависят от приумиците на господарите. В тази изкривена действителност резултатите от изборите няма да променят ни на йота нашето битие - едни ще се бъхтим, за да могат други да дебелеят. Затова предложените от БСП мерки за преживяване на енергийната криза предизвикват само крива усмивка - те, също както и сходните идеи на брюкселските чиновници, не решават проблема, а го узаконяват. За какво по-точно става дума?

• Да се създадял фонд "Енергийна сигурност", в който производителите и търговците на електроенергия да влагат част от своята печалба. А със средствата оттам ще се помага на някои домакинства и предприятия.

Съзнанието рисува ярка картинка: на територията, овладяна от беззаконието, спекулантите доброзорно декларират всички доходи заради добруването на стад..., хм, (пардон за лапсуса!), на народа. Блъскат се мекосърдечните апапи пред гишетата, хвърлят пачки, припират да сторят себап. И да не забравяме, че те са получили официално от властта привелегията да дерат нашите кожи!

Преди всеки вот на "Позитано" 20 рекламират нов фонд. За съжаление измислячите пропускат темата за контрола на вече съществуващите... Удобна разсеяност.

Темата е и морална... Защо мнозинството работещи трябва да плащат сметките на лица, не помръднали и кутрето си за развитието на страната?

• Да бъдат намелени ДДС и акцизът на енергоносителите.

Ръководството на социалистите обича да говори за намаляване на данъка добавена стойност. Без съмнение той е несправедлив... Ала неговото съкращаване у нас ще направи стоките и услугите по-достъпни на кукуво лято. Така вече стана с пиенето в заведенията и с книгите.

• Намаляване на ДДС върху храните от малката потребителска кошница.

Това е от същата серия безсолни приказки за непретенциозните гласоподаватели.

• Субсидия за всяко домакинство за използваната електроенергия.

Моето любимо предложение! Сега мафията безнаказано си върти далаверите на пазара за тока, а искат още и държавата да ѝ плаща директно на офшорните сметки. Абсурд! Не е ли по-лесно да се разгонят прекупвачите - кърлежи и да се сложи ред в системата?

• Още какво имаше? А, да – домакинствата, нямащи възможност да си плащат сметките, да могат да използват шест месеца определено количество киловати.

Добре, ала не е ясно после кой ще покрива натрупаните разходи.

Представители на ръководството на БСП заговориха и за дострояването на АЕЦ "Белене". Този проект е нашият позор, огледалото, в което се отразява уродливото лице на колониалната администрация... Едва ли ще стане нещо с него. Все пак на времето социалистите допринесоха за спирането му. А и понастоящем те явно си бъбрят, без да са чули мненията на американската посланичка и на брюкселските чиновници.

Кризата с цените на електроенергията и горивата е ръкотворна. Забавно е, че нейните създатели – зелените маниаци, спекулантите и некадърниците в управлението, вместо да понесат отговорност, опитват да ни убедят, че са наши спасители.

Изглежда, че ситуацията няма да се оправи, докато държавата не върне своя контрол върху естествените монополи: производство, пренос и разпределение на енергия, ВиК и т.н.

А кабинетните плъхове на "Позитано" 20 би трябвало не да дърдорят, а да будят народа. Организирайте протести, искайте сметка от бивши и настоящи енергийни шефове и политици!... Как обаче ще вдигнеш ръка срещу себе си?!

Прочети цялата публикация