Fakti.bg | 18.10.2021 07:00:14 | 84

Близките връзки на Москва с талибаните


С идването на талибаните на власт в Афганистан влиянието на Русия в региона нараства. Москва планира и международна конференция за Афганистан - за да се възползва от контактите си с ислямистите.

Представителите на талибаните познават добре пътя до Москва. Руското външно министерство ги прие вече три пъти тази година - през януари, март и за последно през юли. Така нареченият "Московски формат" за Афганистан, който ще се проведе на 20-и октомври, ще бъде първата международна конференция, в която талибаните ще се включат, откакто поеха властта в Кабул.

Русия копира политиката на САЩ

През последните години руснаците разшириха контактите си с ислямистите и това сега им се изплаща. Преломът настъпи през 2016-а година. Тогава Вашингтон, под ръководството на Доналд Тръмп, поиска да започне преговори с талибаните. Русия не искаше да остане по-назад, казва Андрей Казанцев, експерт по Афганистан и преподавател в Московския държавен институт по международни отношения. "Освен това тогава проблемът с "Ислямска държава" в Афганистан бе сериозен", обяснява Казанцев. На границата с Централна Азия имаше "концентрация на терористи".

Фактът, че талибаните са обявени за терористична организация и от Русия, явно не е попречил на никого. Подобен прецедент е имало и преди, припомня Казанцев пред ДВ. През 2013-а година Русия прие тогавашния президент на Египет Мохамед Морси, който е част от организацията "Мюсюлманско братство".

Основна роля за добрите отношения между талибаните и Кремъл играе Самир Кабулов, специален пратеник на руския президент в Афганистан. 67-годишният дипломат и бивш посланик в Афганистан има имиджа на "почти адвокат на талибаните на международната сцена", заключава московският център "Карнеги" в свой анализ. "Трябва да изградим отношения с новите управляващи в Афганистан. Честно казано, ние така и правихме през последните осем години. Затова приехме промените в Афганистан относително спокойно", казва Кабулов.

Обвинения в оръжейни доставки

По въпроса за възможните тайни контакти между Русия и талибаните могат само да се правят предположения. Вашингтон отдавна обвинява Москва, че продава оръжия на ислямистите. "Руснаците от десет години продават леки стрелкови оръжия, които застрашават американците", заяви през 2020-а година тогавашният външен министър на САЩ Майк Помпео. Русия отрече обвиненията. "Талибаните наистина притежаваха руски оръжия", казва Андрей Казанцев. Но те може да са се сдобили с тях в региона, например от Таджикистан, обяснява експертът.

През 2020-а в американските медии се появи още по-тежко обвинение: Русия предлагала на талибаните пари за главите на американски войници. "Ню Йорк Таймс" тогава съобщи, че Помпео е отправил предупреждение към своя руски колега Сергей Лавров, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заговори за "лъжи". В началото на пролетта администрацията на Джо Байдън обяви, че американските тайни служби оценяват автентичността на тази информация като "ниска до средно висока".

Русия засилва военното си присъствие в региона

Русия бе по-добре подготвена от Запада за промяната на властта в Кабул. Руското посолство в афганистанската столица е едно от малкото, които не бяха затворени. Но Русия все още не признава новото управление. Москва обяви, че иска да изчака и да види колко "цивилизована" ще е новата власт в Кабул.

Москва се опитва да координира своята политика в Афганистан с други държави в региона, предимно с Китай и Пакистан. Но Кремъл поставя основния акцент върху бившите съветски републики в Централна Азия. Влиянието на Москва през последните месеци там нарасна. Русия е свързана с много от републиките там във военния съюз "Организация на договора за колективна сигурност" и поддържа най-голямата си военна база в чужбина в Таджикистан. След смяната на властта в Кабул, Кремъл вече изпрати стотици войници, танкове и бойни самолети за съвместни учения. Такива учения ще се провеждат и на таджикистанско-афганистанската граница по време на преговорите в Москва. Освен това Русия снабди Таджикистан с нови оръжия, в това число разузнавателни танкове.

Изпращането на войски в Афганистан остава табу за Кремъл

Всички тези ходове са част от дългосрочната стратегия на Москва да изгради санитарен коридор, казва Казанцев. Най-голямата грижа на Кремъл е, че бойци на "Ислямска държава" могат да стигнат през Афганистан и Централна Азия до Русия.

Едно е ясно: Русия в никакъв случай няма да изпрати войски в Афганистан - както някога направи Съветският съюз. Президентът Владимир Путин изясни това още преди години, когато на НАТО беше разрешено да използва руска инфраструктура за снабдяването на частите на Алианса в Хиндукуш, припомня Казанцев.

Експертът обяснява руския подход в региона така: "Москва иска да се разбира с най-силния играч в Афганистан. Преди това бяха американците, сега са талибаните". Казанцев все пак посочва, че никой в ​​Русия няма пълно доверие на талибаните. А докато ситуацията в Хиндукуш е нестабилна, Москва ще продължи да разчита на комбинацията от дипломация и сплашване.

Прочети цялата публикация