БНР | 20.10.2021 13:23:08 | 102

Д-р Десислава Кателиева: Зеленият сертификат е начин да избегнем локдауна


"Протестът е на непредставителна извадка. Спешните медици никога не биха излезли в пика на пандемия да говорят за пари и да притискат изпълнителната власт в момент, в който всеки един от нас трябва да бъде на мястото си. Непрекъснато се разболяват колеги, ръстът на болните ни притиска, ние работим под невероятен стрес. Имаме един враг и това е Covid-19. Нашето място е при пациентите ни". 

Това каза пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ. Медици от центрове за Спешна помощ в цялата страна се събраха на протест пред Здравното министерство с искане за по-добри условия на труд. 

Лекари и специалисти от Спешна помощ и Covid отделения на протест пред МЗ

Тя не отрече, че проблеми в сектора има, но водещият не е с методиката на заплащане

"Не е начинът с конфронтация да си търсим нови врагове". 

Кацаров: Мерките засягат само дейностите, посочени в заповедта

В предаването "Нещо повече" д-р Кателиева допълни: 

"За съжаление, в България все още има хора, които смятат, че зеленият сертификат или ваксинацията ограничават свободите им. Крайно време е да се разбере, че коронавирус съществува, че е опасен, че за 20% от пациентите, които заразява, води до тежко протичане, а при 4-5% води до смърт. Колкото повече хора се заразят, толкова повече ще стигнат до болниците, няма да е малък процентът на тези, които ще загубим. Зеленият сертификат е начин да избегнем локдауна. Като лекар и човек предпочитам да не виждам изплашени хора, които се страхуват да отидат на лекар и не искат да излязат от вкъщи". 

Спешният медик призова да се вярва в науката, а не на фалшиви тълкувания

Интервюто с д-р Десислава Кателиева можете да чуете в звуковия файл. 

Прочети цялата публикация