Fakti.bg | 25.11.2021 10:32:00 | 70

Шофьорите пипат лицето си близо 30 пъти на час


Шофьорите са потенциални разпространители на микроби и инфекции, защото често докосват лицето си с немити ръце, съобщи електронното издание EurekAlert!, позовавайки се на британско проучване.

Според авторите на изследванто водачите на моторни превозни средства докосват лицето си средно 26 пъти за един час и това често се случва с мръсни ръце.

Изследователи от Нотингамския университет са анализирали архивни видеозаписи, документирали поведението на 36 опитни водачи на моторни превозни средства. Съзнателно или без да се замислят, те посягат към лицето си средно по 26,4 пъти на час, като всеки допир е за почти четири секунди.

Наблюденията на екипа, описани в изследването, показват, че най-често те протягат ръце към лицето (79,6%), косата (10%), шията (8,6%) и раменете (1,7%).

При 42,5% от случаите шофьорите докосват лигавици (вътрешната част на устните, ноздрите и очите) приблизително на всеки пет минути, като най-често това става с върховете на всички 5 пръста. Всеизвестно е, че палците често биват пренебрегване при миенето на ръце.

Данните от изслдването, публикувано в специализираното издание "Ергономикс", показват, че няма разлика между пола и възрастта на водачите на моторни превозни средства с такива навици. Това дава основание да се направи извод, че всички са потенциално изложени на риск от замърсяване чрез докосване на лицето по време на шофиране. Британските учени предупреждават, че този навик може да е много по-разпространен от данните, с които разполагат - особено когато водачите пътуват сами.

Сложността на управлението на превозното средство и свързаните с това физически и мисловни дейности оказват значителен ефект върху честотата на докосванията на лицето. Шофьорите са по-малко склонни да протягат ръце към лицето си при напрегнати ситуации на пътя - подготовка за престрояване и самата смяна на лентата, маневра за завой, паркиране.

Прочети цялата публикация