Fakti.bg | 25.11.2021 12:16:35 | 63

Турската ваксина кандидатства за спешно одобряване


Разработената от Турция ваксина срещу COVID-19 "Турковак" (Turkovac) е кандидатствала за спешно одобряване, съобщи днес здравният министър Фахреттин Коджа, като добави, че се надява, че употребата на ваксината ще започне до края на годината, предаде агенция "Ройтерс".

Говорейки по време на обсъждане в парламента на бюджета на здравното министерство, Коджа каза, че работата по "Турковак" почти приключва. "Искам да споделя малко добри новини с нашия народ: нашата турска инактивна ваксина срещу COVID-19 "Турковак" кандидатства за спешно одобряване днес", посочи министърът.

Здравното министерство заяви, че е подало документи за одобрение на ваксината в турската Агенция по лекарствата и медицинската апаратура. Турция започна да разработва ваксината "Турковак" тази година, но пускането ѝ в употреба претърпя редица отлагания. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ваксината ще може да се ползва в цял свят. Турция вече е приложила близо 120 милиона дози ваксини срещу COVID-19, използвайки препаратите на Синовак и Пфайзер. Над 50 милиона души са получили две дози ваксина. Страната започна да прилага и бустерни дози.

Прочети цялата публикация