OFFNews Политика | 01.01.2022 12:19:31 | 325

Кирил Петков: България вече не трябва да е периферия на ЕС, а двигател


С настъпването на Новата година България отбелязва започването на 15-ата си година, в която страната ни стана пълноправен член на Европейския съюз.

"Европейският съюз започна като проект за мир, но във времето той стана най-големият пазар на света, културен център, споделени ценности и споделени възможности. Но ЕС може да се надгражда и България трябва да има активна, конструктивна роля в това надграждане. Ние вече не трябва да сме просто в периферията, ние трябва да сме двигател, член, който дава най-добрите си умове за развитието на собствената си държава, която впоследствие развива и целия ЕС", заяви премиерът Кирил Петков във видео обръщение.

Той пожела 2022 г. да бъде едно ново начало, ново начало за ЕС и неговото развитие, ново начало за България, като по-активен и по-конструктивен член на този съюз.

"Като правителство нашата задача е гласът на България да бъде чут. Когато седнем на масата с другите страни членки, те вече трябва да знаят, че България е тук, за да надгражда този ЕС. България е тук, защото има какво да каже. Само заедно ние можем да се гордеем, че сме европейци и още повече да се гордеем, че сме българи", допълва министър-председателят.

Във видеото участва и ръководителят на българския екип в ЦЕРН проф. Леандър Литов, според когото през тези години е възпитано цяло ново поколение млади хора, учени, на най-високо световно ниво, които работят не само в страната, но и във водещите центрове в света.

"Европейският център за ядрени изследвания беше първата европейска структура, която прие страната ни за пълноправен член през 1999 г. Това беше признание за това, че българският интелект и дух винаги е бил част от Европа и принадлежи на Европа", посочи професорът.

Прочети цялата публикация