Fakti.bg | 14.01.2022 19:50:24 | 73

Байдън: Разочарован съм от решението на Върховния съд за задължителната ваксинация


Върховният съд на Съединените щати блокира решение на президента Джо Байдън за въвеждане на задължителна ваксинация за компании с повече от 100 служители.

Мярката можеше да засегне 84 милиона души, които щяха да са задължени носят маска на работното си място и да се тестват всяка седмица, ако не са ваксинирани.

Съдът постанови, че предписанието на Федералната агенция за охрана на труда за задължително седмично тестване на неваксинираните не е обикновен властови акт, а преминава границите на личното пространство.

По-голямата част от магистратите са преценили, че опасността от коронавирус на работното място не надвишава тази от престъпленията в ежедневието или последствията от замърсяването на въздуха.

Съдът обаче потвърди изискването за задължителна ваксинация на работещите във федералните здравни учреждения и за служителите в програмите "Медикеър" и "Медикейд".

Американският президент изрази разочарование от решението и призова работодателите да "постъпят правилно, за да защитят здравето на хората и икономиката на страната".

Представителката на Белия дом Джен Саки заяви:

"Президентът Байдън ще призовава и ние ще продължим да настояваме повече представители на бизнеса да се присъединят към решителните действия на редица компании, включително и 100-те най-големи в класацията на "Форчън", да налагат изискване за ваксиниране, за да защитят своите служители, клиенти и общности."

Саки каза, че след съдебното решение работодателите сами трябва да гарантират за сигурността на работното място и тази на потребителите.

Прочети цялата публикация