Fakti.bg | 21.01.2022 22:30:06 | 259

Има проблем, ако сексът ви трае...


Каква продължителност на половия акт може да се счита за ниска или да сигнализира за здравословен проблем? Как да се справим с него? На тези и други въпроси отговаря урологът андролог д-р Григорий Елкин пред Яна Бояджиева от БЛИЦ.

- Д-р Елкин, да коментираме една много деликатна тема – норма за продължителност на половия акт. Може ли да се твърди, че продължителният полов акт е показател за удовлетворение на партньорите? Или по-скоро това е въпрос на стереотипи?

- Преждевременната еякулация (бързото семеизпразване) еднозначно се разглежда като патология в много култури. Но и в днешно време съществуват етноси, където този въпрос дори не се обсъжда. На североизток от Австралия, в Меланезия например, полов акт по-дълъг от 30 секунди се счита за прекалено продължителен и се възприема като отклонение от нормата. Бързият секс е норма, ако става дума само за изпълнение на задължението за възпроизводство.

Преди много векове „това” трябвало да се прави бързо, за да не станеш жертва на враговете вследствие временната загуба на концентрация на вниманието и способността на човек да се самоотбранява.

А през двадесет и първото столетие сексът най-често е начин за получаване на удоволствие и е логично да се променят и изискванията към него. Сексът е функция на двойка, на двама души и качеството му зависи от ефективността на взаимодействие на половите партньори.

- Колко често трябва да правим секс, за да сме щастливи?

И след като сексът е функция на двама души, нормално е преждевременната еякулация да се разглежда като дисфункция от взаимодействието между партньорите, тъй като това влияе и на двамата. На жената, която не получава оргазъм и затова избягва поредно сближаване, и на мъжа, у когото вече се е сформирал ясен стереотип, че бързото семеизпразване е признак на мъжка слабост. Жената трябва да взема активно участие в решаването на подобни проблеми, да бъде важно звено в процеса на сексуалната реабилитация.

- А съществува ли понятие за норма за продължителността на половия акт от гледна тока на андрологията?

- Понятието норма тук е твърде условно, но продължителност по-малка от 1,5 - 2 минути, която не носи удовлетворение и на двамата партньори, е очевиден проблем.

- Може ли това да се реши, без лекарска помощ? Какви методи за лечение съществуват?

- Има проблеми, за чието преодоляване помага любимият човек със своето поведение и разбиране. А има и такива, които не могат да се решат, без помощта на специалист. Мъжете трябва да се обръщат за консултация към андролог или уролог, а жените към гинеколог или сексолог.

Не смятам, че е удачно в този кратък разговор да обсъждаме схемите на лечение. Няма универсални такива. В някои случаи висока ефективност дават поведенчески тактики, в други – медикаментозната терапия.

Прочети цялата публикация