Fakti.bg | 12.05.2022 16:00:23 | 204

Петролно ембарго срещу Русия: Какви сметки си прави Орбан


ЕС се нуждае от гласа на Унгария, за да приеме петролно ембарго срещу Русия. Цената обаче може да излезе солена. А Виктор Орбан даде ясно да се разбере, че наказанието за Путин не бива да е за сметка на унгарците.

Вече от седмица се водят преговори за петролно ембарго на ЕС срещу Русия, но единство засега не е постигнато. Решението може да се вземе само с единодушие, а Унгария оказва яростна съпротива. Еврокомисията беше предложила вносът на руски суров петрол да бъде преустановен след шест месеца – като санкция заради войната на Русия в Украйна. Като компромис Еврокомисията предложи и преходен период до края на 2024 година за Унгария и Словакия, а за Чехия до средата на 2024 година, за да успеят да се откъснат окончателно от доставките на руски петрол.

Съпротива от Унгария

Този компромисен вариант обаче не задоволява Унгария, затова съпротивата от страна на Будапеща остава силна. Москва доставя почти цялото количество газ, от което Унгария се нуждае - за ядрените електроцентрали и други важни съоръжения. Две трети от петрола и бензина в Унгария пак идват от Русия. Нещо повече, цената на бензина в Унгария има таван, сложен от държавата.

Тази мярка също помогна на Виктор Орбан да бъде преизбран с голяма мнозинство на изборите през април. Евтиният бензин беше едно от централните обещания на неговата партия ФИДЕС. И след вота той иска цените да останат възможно най-стабилни за унгарския народ. Това е вътрешнополитическото обещание на Орбан. Той ще бъда оценяван именно по това дали обещанието е било изпълнено.

„Унгарското правителство ще подкрепи петролното ембарго, ако то не ни засяга“, заяви в прав текст външният министър на страната Петер Сиярто във видео, което той разпространи на своята страница във Фейсбук. Предложението на ЕС за санкции щяло да стане приемливо за Унгария, ако всички доставки на руски петрол, които пристигат по петролопроводи, бъдат извадени от обхвата на санкциите, поясни още той. А такива са всички количества руски петрол, които получава Унгария.

"Няма да позволим унгарският народ да плаща цената за войната"

Според външния министър за Унгария би се оказало прекалено скъпо, ако трябва да преориентира потреблението си, като използва петрол от други държави. Унгария можела да подкрепи петролното ембарго, само ако страната бъде напълно обезщетена за финансовите си загуби, заяви Сиярто.

„Накажете Путин, но не за сметка на унгарския народ“, казва и Виктор Орбан. Аргументът звучи ясно и разбираемо, но скрива факта, че тъкмо добрите сделки на Орбан с Путин финансираха унгарската социална политика, включително предизборните подаръци за семействата, пенсионерите и шофьорите. Унгарският лидер казва, че ако Европейската комисия не предложи решение за цените на горивото, страната не може да подкрепи пакета от санкции: "Защото в този им вид той би бил като ядрена бомба, хвърлена върху унгарската икономика."

Тактиката на Орбан

Наблюдатели предполагат, че Орбан използва тази остра реторика, защото се опитва да получи значителни отстъпки от ЕС в замяна на унгарското съгласие. Знае се, че на дневен ред е наказателната процедура на Брюксел за върховенството на закона в Унгария. Това твърди и Патрик Шишерле, анализатор от независимия мозъчен тръст Political Capital в Будапеща: „В центъра на политиката на Орбан в момента е да поддържа ниски разходите за живот на населението, а това включва и цената на бензина“.

Сега Орбан отново ще може да се почувства силен, включително и в рамките на ЕС: със супер мнозинство от две трети в парламента и възможност да налага вето на решенията на ЕС – какъвто би бил случаят с петролното ембарго. Това обяснява защо Урсула фон дер Лайен, а и Еманюел Макрон побързаха да разговарят с Орбан. Но преговорите изискват време, а Орбан е наясно как би могъл да се възползва от това забавяне.

Прочети цялата публикация