Fakti.bg | 18.05.2022 16:08:19 | 66

Естония: Няма смисъл да се говори с Путин


Естонската премиерка Кая Калас призова в интервю за френското издание "Фигаро", публикувано днес, да не се предлага възможност за измъкване на руския президент Владимир Путин. Тя освен това смята, че няма смисъл да се продължават разговорите с руския държавен глава, предаде Франс прес.

На 84-ия ден от военната офанзива на Русия в Украйна естонската премиерка заяви, че няма друг избор освен спирането на войната и наказването на агресорите и на всички, които са виновни за военни престъпления.

"Ако приемем връщане към обичайните дела, войната ще бъде подновена след пауза от една или две години", подчертава тя пред френското издание. "Не трябва да предлагаме възможност на Владимир Путин да се измъкне, защото това ще бъде за него едно ясно послание, че той може да започне отново", допълва тя.

"Решението може да бъде само военно. Украйна трябва да спечели тази война", допълва тя.

Що се касае до телефонните разговори на френския президент Еманюел Макрон с руския му колега Владимир Путин от началото на войната, те не са постигнали нищо, смята Калас.

"Владимир Путин е за мен военнопрестъпник и не виждам никаква причина да говоря с него", подчертава тя. "Трябва да се покаже на Владимир Путин, че е изолиран. Ако човек говори с него през цялото време, той няма да се почувства изолиран, а по-скоро в центъра на света", казва тя.

Руската военна офанзива, подета на 24 февруари в Украйна, е наблюдавана отблизо в Естония, която споделя граница с Русия, както и от двете други балтийски страни - Литва и Латвия.

Алармирайки от години за руска заплаха, Талин неотдавна пледира за засилена защита на членовете на НАТО, към който се присъедини през 2014 г. и призова за постоянно и засилено присъствие на източния фланг на атлантическия алианс.

Прочети цялата публикация