Fakti.bg | 22.06.2022 19:20:52 | 149

Разместване! В парламента се появи нова парламентарна група


Около 60 италиански парламентаристи сформираха днес нова парламентарна група по инициатива на министъра на външните работи Луиджи Ди Майо, предадоха световните агенции.

Новата група се казва "Заедно за бъдещето".

Вчера Ди Майо обяви, че се отделя от популисткото и антисистемно италианско "Движение 5 звезди" заедно със свои колеги и по този начин то вече няма да бъде първа парламентарна сила.

Ди Майо е и бивш лидер на движението. Освен външен министър, той е и вицепремиер. Между него и настоящият лидер на движението Джузепе Конте има разногласия относно доставките на оръжия за Киев. Конте се обявява срещу прекратяване на доставките и за търсене на дипломатическо решение на украинската криза. Ди Майо подкрепя и политиката на премиера Марио Драги, което пък го направи непопулярен в "Движение 5 звезди".

Антистемното движение беше най-голямата партия в парламента на Италия след изборите през 2018 г. Миналата година тя стана част и от широкото коалиционно правителство на Драги.

Сега след разцеплението в парламентарната ѝ група най-голямата партия в Камарата на депутатите е крайнодясната Лига, според данни на италианските издания "Кориере дела сера" и "Стампа".

А в Сената след формирането на новата парламентарна група се оказва, че "Движение 5 звезди" и "Лига" ще имат равен брой места. Всичко това може да се промени, ако и други политици решат да подкрепят Ди Майо в новата му парламентарна група.

Същевременно днес депутатите от долната парламентарна камара подкрепиха политиката на премиера Драги за Украйна. Това стана чрез приемане на резолюция, подобна на тази, която бе приета вчера и в Сената. В подкрепа на политиката на Драги се обявиха 410 депутати, а против 29. По време да дебатите преди гласуването Конте заяви в парламента, че подкрепата за Драги изобщо не стои под въпрос.

А пък днес украинският външен министър Дмитро Кулеба благодари на Ди Майо за неговата подкрепа за Украйна и за това, че той е застанал на правилната страна на историята.

Прочети цялата публикация