Fakti.bg | 23.06.2022 12:40:36 | 59

Русия плати външен дълг в рубли


Руското финансово министерство заяви в четвъртък, че е изпълнило задълженията си по две емисии еврооблигации, деноминирани в долари, "напълно", като е изпратило 12,51 милиарда рубли (234,5 милиона долара) в плащания на купони към Националния депозитар за разплащания, предава Ройтерс.

Министерството заяви, че плащанията са по еврооблигации с падеж през 2027 и 2047 г.

На 25 май Министерството на финансите на Руската федерация обяви готовността си да продължи да обслужва и погасява всички дългови задължения. От ведомството казаха, че плащанията ще се извършват в рубли с възможност за последващото им конвертиране в оригиналната валута на задължението чрез NBCO JSC "Национален депозитар за разплащания" като агент по плащанията. това се наложи заради липса на лиценз от Министерството на финансите на САЩ, позволяващо на Русия да извършва плащания по външния си дълг в долари

"По този начин задълженията по обслужване на държавните ценни книжа на Руската федерация бяха изпълнени изцяло от Министерството на финансите", се казва в изявление на министерството.

Министърът на финансите Антон Силуанов каза в изявление, че това, че Русия не извършва плащания във валутата на емитиране, не означава неизпълнение на външния ѝ дълг (дефолт).

Президентът Владимир Путин подписа в сряда указ за създаване на временни процедури, насочени към изпълнение на задълженията по външния дълг на Русия, тъй като страната е на ръба на дефолт.

Министерството заяви, че преминава към процедурата, установена с указа на Путин, при която средствата ще бъдат изплащани в рубли на Националния депозитар, преди да бъдат разпределени на три групи притежатели на облигации на етапи, в зависимост от особеностите на санкциите, приложима за всеки инвеститор.

Притежателите на еврооблигации, чиито права на собственост се съдържа в руската финансова система, ще бъдат изплащани в рубли, докато задълженията към инвеститори, на които средствата не могат да бъдат прехвърлени поради санкции, наложени на Москва, ще бъдат кредитирани в специална рублова сметка в Националния депозитар.

"За да се гарантира стриктно спазване на задълженията по еврооблигации, поети от Руската федерация, средствата от тази сметка ще бъдат индексирани по текущия пазарен обменен курс на номиналната валута до момента на реално разплащане с притежателите", казаха от министерството.

Инвеститорите ще трябва да отворят сметка в рубли, за да получат тези средства, каза министерството.

"Притежателите на еврооблигации от всяка от тези три групи ще имат право да се разпореждат с получените рубли средства по своя преценка, включително да ги конвертират във чуждестранната валута на емитиране или в друга валута", казаха от министерството.

"Разрешение за прехвърляне на получените рубли или получената чуждестранна валута в чужбина ще бъде давано своевременно."

На въпрос дали новата схема ще позволи на Русия да докаже, че не е имало неизпълнение, Силуанов каза: "Всеки пак ще каже това, което иска да каже".

Източник: Ройтерс

Прочети цялата публикация