Fakti.bg | 23.06.2022 13:00:23 | 239

Еднорози на протест. Защо млади български предприемачи подкрепят правителството


Те са млади, успешни, създават бизнеси за милиони и осигуряват стотици работни места. Казват, че това се случва "въпреки" държавата. В сряда те излязоха да подкрепят кабинета на Кирил Петков. Защо?

Всяка сутрин Христо Борисов се събужда около 7 часа. Първото нещо, което прави, е да прочете новините и да разбере какво се случва в България и по света. Малко след това започват работните му срещи.

Сряда, 22 юни, обаче беше различен ден. Всички срещи бяха отложени - защото денят беше неработен за Payhawk, компанията, на която Борисов е съосновател. Тя е първият български "еднорог" - стартираща компания, постигнала оценка от 1 млрд. долара. А причината за почивния ѝ ден е не друго, а многото различни протести, случили се в страната.

"Пуснахме допитване до служителите, за да разберем каква част от тях биха искали да участват под една или друга форма, в който и да е от протестите. Ние сме демократична компания и за нас мнението на служителите е много важно", казва Борисов.

По думите му 86% от хората са отговорили, че искат да участват в някоя от демонстрациите.

В този ден около Народното събрание в София се срещнаха няколко групи. Пред парламента имаше демонстранти в подкрепа на правителството. Зад него, на протест срещу кабинета, имаше симпатизанти на ДПС. Те бяха докарани с автобуси от цяла България. Рамо до рамо с тях бяха и протестиращи от проруската "Възраждане".

Повод за митингите беше вотът на недоверие, при който кабинетът на Кирил Петков беше свален с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане".

Пред Свободна Европа Христо Борисов отбелязва, че няма информация кой от всичките протести са подкрепили българските служители на Payhawk, дали са се надявали вотът на недоверие да мине, или да се провали.

Самият той обаче е отишъл на площада в подкрепа на правителството - както, оказва се, и десетки други представители на младия бизнес в България. Техните причини са различни, но се откроява едно: желанието България да не се връща към реномето си на превзета от корупцията държава.

Как се става еднорог?

За компанията на Борисов това е от ключово значение. Той и Бойко Караджов създават Payhawk през 2018 г. Разработили са платформа, която да улеснява бизнеса в управлението на корпоративни разходи.

Оттогава досега този стартъп е привлякъл инвестиции от над 239 млн. долара от едни от най-успешните фондове за рисков капитал в света като Greenoaks, QED, Earlybird и отскоро - Lightspeed Ventures. През февруари дойде новината, че компанията е привлякла ново финансиране и вече е оценена на 1 млрд. долара. С това Payhawk се превърна в първия български "еднорог".

По думите на Борисов обаче успешното създаване и развитие на компанията през годините се е случило не с помощта на българската държава, а "въпреки" нея. Коментарът му дойде като реакция на спор, разразил се по време на дебата по вота на недоверие.

Тогава министърът на иновациите Даниел Лорер посочи появата на първия български "еднорог" като пример за "фундаментална промяна" в българската икономика в сравнение с времето на ГЕРБ. Радомир Чолаков от партията на бившите управляващи обаче му опонира.

"Въпросната фирма еднорог Payhawk е създадена 2018 г., тоест по времето на правителството на ГЕРБ, набирала е пари през 2018-а, 19-а, 20-а и 21-ва април месец, пак по време на правителството на ГЕРБ, и тя е станала еднорог благодарение на това", каза Чолаков.

"Очевидно никой не ѝ е пречил", добави той.

В своя публикация във Фейсбук съоснователят на компанията предложи друга гледна точка. Борисов написа, че през 2018 г. от Payhawk е трябвало да чакат с месеци, за да има търговски регистър и да получат първата си инвестиция. Повече от 60 инвеститори пък са отказали да инвестират в стартираща компания от България, защото не са вярвали, че в страната е възможно да се създаде успешна компания на пазарен принцип.

"Пет дни преди да фалираме през 2019-а, успяхме да привлечем един от най-успешните инвеститори в Европа, който учтиво ни обясни, че трябва да прехвърлим собствеността си в Лондон, където законите се спазват, иначе няма да инвестират", написа Христов.

"Отне ни 8 месеца да си отворим фирмена банкова сметка в Лондон, защото сме от България. 550 млн. лева инвестиции не са в българската банкова система, защото тук банки фалират и наказани няма", даде още примери той.

Прочети цялата публикация