Fakti.bg | 23.06.2022 16:15:17 | 44

Историческо! Върховният съд на САЩ отмени рестриктивен закон за оръжията в щата Ню Йорк


Върховният съд на САЩ отмени рестриктивен закон за оръжията, действащ в щата Ню Йорк, важно решение в полза на защитниците на правото за носене на оръжие, съобщи Асошиейтед прес.

Очаква се решението на съдиите, взето с 6:3 гласа, в крайна сметка да позволи на повече хора да носят законно оръжие по улиците на най-големите градове в страната - включително Ню Йорк, Лос Анджелис и Бостън - и на други места. Около една четвърт от населението на САЩ живее в щатите, които се очаква да бъдат засегнати от решението.

Съдебното решение идва в момент, когато Конгресът активно работи по законодателство за оръжията след неотдавнашните масови стрелби в щатите Тексас, Ню Йорк и Калифорния. То е първото важно решение на Върховния съд за оръжията от повече от десетилетие.

С решението си съдиите отменят закон на щата Ню Йорк, който изисква хората да докажат особена необходимост от носене на оръжие, за да получат разрешително да носят оръжие на обществени места. Съдиите се произнесоха, че това изискване нарушава правото да се притежава и носи оръжие по силата на Втората поправка на конституцията на САЩ.

Подобни закони има в щатите Калифорния, Хавай, Мериленд, Масачузетс, Ню Джърси и Роуд Айлънд, които вероятно ще бъдат оспорени в резултат на това съдебно решение. Администрацията на Байдън беше призовала съдиите да подкрепят действащия в Ню Йорк закон.

Прочети цялата публикация