Fakti.bg | 24.06.2022 10:03:58 | 260

Готви се национално предателство по македонския въпрос


Доскоро съществуваше някаква увереност, че няма да допуснем Северна Македония в ЕС, докато не спрат с кражбата на българската история и нашите национални герои и с политиката си на дебългаризация, провеждана от Скопие от десетилетия. Увереността идваше от единодушното мнение на всички видни наши историци и от ясно изразената обществена подкрепа за такава позиция от българското общество.

Вече става ясно, че управляващите и български политици са готови да предадат българския национален интерес по този важен въпрос. Подложен на натиск от „началниците” във Вашингтон, които открито подкрепиха предизборната му кампания, премиерът Петков реши да заобиколи Министерския съвет и прати предложението на френския президент Макрон във Външната комисия в Народното събрание. Той разчита тази комисия да одобри френското предложение, след което то да бъде гласувано в Народното събрание, което трудно би го отхвърлило, след като неговият орган- Външната комисия го е одобрила.

Вчера бившият премиер Бойко Борисов заяви, че е „дава зелена линия” на френското предложение, и че Кирил Петков има гласовете на ГЕРБ. Което означава, че той просто ще нареди на своите депутати как да гласуват, и никой от тях няма да посмее да възрази или изрази собствено мнение, по простата причина, че те всички са на депутатска хранилка , благодарение на негово благоволение.

"Френското предложение за Северна Македония е много добро. Вярвам на Макрон и на ЕС", заяви Борисов.

Вече е ясно, и че френското предложение за вдигане на ветото ще бъде подкрепено и от етническата партия ДПС. Йордан Цонев нееднократно заявява, че ДПС е за приемането на Северна Македония в ЕС и дума не обелва за това, че България не трябва да вдигне ветото, докато Скопие не спре с езика на омразата, с кражбата на българската история и преследването на онази част от северномакедонското население, което изповядва българско самосъзнание.

Не може и да бъдем сигурни в позицията на БСП в лицето на Корнелия Нинова. Но и без гласовете на БСП, е възможно с гласовете на „Продължаваме промяната”, ГЕРБ, ДПС и „Демократична България” френското предложение да мине и Кирил Петков след това при предстоящото му посещение в Брюксел да вдигне ветото на България. И ще си измие ръцете, ще каже, че това не е негово решение, а на българския парламент. Затова е решението му вместо френското предложение вместо да бъде обсъдено във и внесено от Министерския съвет в Народното събрание, да го изпрати на външната комисия на парламента.

Ето така изглежда ще бъде извършено едно национално предателство с тежки последици. Нито Макрон, нито ЕС са в състояние а и нямат такива правомощия, да бъдат гарант, че Северна Македония ще изпълни исканията, които ще бъдат заложени към нея в някакъв протокол. Това Борисов отлично знае, но той полага неистови усилия да се хареса на бившите си началници от Вашингтон и тези от Брюксел, с надеждата, че те ще му помогнат да се върне на власт. Той вече обяви условия, при ГЕРБ би управлявала отново с подкрепа и евентуално участие на други партии.

Срещу изненадващото изявление на Борисов за подкрепа от страна на гербаджииските депутати на предложението на Макрон се обяви президент Радев. От президентството заявиха че в двустранния протокол, който България и РСМ трябва да подпишат като интегрална част от преговорната рамка, липсват достатъчно механизми, критерии и срокове, които да дават реални гаранции, че РСМ наистина коренно ще промени политиката си към българите и България, уточняват от "Дондуков" 2. И допълниха, че изключително неприятно впечатление прави, че част от така наречения политически елит в България изглежда като кукли на конци, дирижирани отвън, включително когато става дума за защита на националните интереси. Остро реагира и бившият партньор на Борисов лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

„Борисов явно се надбягва с Петков в опита да се подмаже на западните лидери. Само така може да се коментира днешното му изказване. Но това не е нищо ново – на няколко пъти Борисов обясняваше на цялото общество за началниците в Брюксел. Един български политик не трябва да има началници нито в Брюксел, нито във Вашингтон, нито в Москва. Човек, управлявал 11 години, не може да си позволява подобно подмазвачество.

Акцията на Борисова е обяснима. Той не може да се примири, че американските му покровители го изоставиха и предпочетоха Петков и се опитва наново да спечели благоразположението им. То личи и от декларацията му, в която той казва: „Ние няма да допуснем путинизация на евроатлантическата ориентация на България. Еврозона, диверсификация, разширение на Западните Балкани, НАТО”. Говори често за това, че Русия е агресор и настоява за санкции. Така се опитва да отбие обвиненията, че може да е човек на Путин, нали му подари кученце, някога каза, че трябва да сме признателни на Русия, която ни е освободила от турско робство, построи балканския поток, по който Газпром захранва с газ Сърбия и други страни, говореше, че не иска военни маневри по бреговете на нашето Черноморие, а иска да вижда туристически плавателни съдове. От онзи Борисов, който се опитваше да бъде гъвкав няма следа, времената са се променили, САЩ са в необявена геополитическа битка с Русия и той от гълъб бързо става ястреб. Ако трябва да предаде националните ни интереси по отношение на Северна Македония, е готов да го направи, само и само от Вашингтон отново да го харесат и да му помогнат да се върне на власт.

Но пък това не зависи само от Чичо Сам. На следващите избори думата ще има българския народ, който няма да му прости този грях.

Прочети цялата публикация