Fakti.bg | 24.06.2022 17:01:51 | 118

Над 4000 са вече руските войници, загинали във войната в Украйна


На 4000 се вече руските войници, загинали във войната в Украйна. Руската редакция на BBC продължава да следи данните, заедно с Mediazona и екип доброволци въз основа на публични източници, предаде news.bg.

Сред тях бързо се увеличава делът на тези, които са отишли на война по собствена инициатива само след няколко дни обучение.

През четирите месеца на войната вече е потвърдена информацията за 4010 загинали войници и офицери.

Не за всички загинали се съобщава публично. Тази цифра не включва изчезналите руски военнослужещи, тъй като дори не е възможно да се определи техният брой, нито загиналите, които са се присъединили към армиите на самопровъзгласилите се републики в Донбас преди 24 февруари 2022 г.

През двете седмици списъкът с убитите, които руските власти и медии определят като доброволци, значително се е увеличил.

Към края на юни се знаят имената на поне 191 такива руснаци. Всяка седмица се съобщава за още 30-40 убити доброволци, като за никоя друга категория войници няма съобщения за жертви толкова често.

Именно доброволческите отряди, заедно с тези от така наречената частна армия "Вагнер", сега са основната ударна сила на Русия на фронта, отбелязват два източника на BBC от руската страна на бойното поле. Това е опит да бъдат пощадени армейските части, тъй като много от тях вече са понесли тежки загуби през първите месеци на бойните действия в Украйна.

Основната характеристика на доброволческите отряди е възрастта на участниците.

Повече от 40% от жертвите на доброволци са на възраст над 45 години (половината от тях са на възраст над 50 години). Това се различава значително от динамиката на жертвите сред останалите руски военни части, където 47% от установените жертви са на възраст между 18 и 26 години.

Преди да бъдат изпратени на фронта, доброволците преминават само три-седемдневно обучение във военните части или в Университета на специалните сили в Чечения.

Британското разузнаване смята, че през четирите месеца на войната в Украйна руските военновъздушни сили са се представили под очакванията. Непоследователните и нестабилни въздушни операции са важна причина за неуспехите на руската армия и в първата фаза на конфликта.

"Неспособни да постигнат пълно въздушно превъзходство, те действат рисковано, като рядко проникват дълбоко в украинската отбрана", се отбелязва в доклада на разузнаването.

В продължение на години голяма част от бойното обучение в Русия следваше строг и предварително одобрен сценарий, за да впечатли високопоставени служители. Според британското разузнаване това може да е попречило на развитието на бойните умения на летателните екипажи. Подобна система също така потиска инициативата и не позволява бързото вземане на независими решения в динамична среда, смята още британското военно разузнаване.

Наблюденията на разузнаването повтарят това, което виждаме в анализа на загиналите пилоти.

През четирите месеца на войната Русия губи най-малко 42 военни пилоти (включително навигатори и авиомеханици). От тях 80% са загуби на екипажи на бойни самолети.

Най-малко петима от загиналите са офицери на възраст над 45 години (включително пенсионираният генерал-майор Канамат Боташев, 63 г.). Това може да е доказателство за недостиг на квалифицирани и мотивирани пилоти в руската военна авиация.

Въпреки това загубата на четири дузини пилоти е значителна за въоръжените сили на всяка страна, тъй като те са специалисти и всъщност се считат за елита на всяка армия. Обучението на един боен пилот може да отнеме до 10 години и да струва от 3 до 7 милиона долара.

Редакцията продължава и своите наблюдения какво се случва на гробищата в различни руски градове. Това дава представа какъв процент от мъртвите не попадат в официалните доклади.

През последната седмица само в Краснодарския край активисти са открили девет гроба на военнослужещи, чиято смърт не е била спомената в местните медии.

Няколко от гробовете се намират в близост до село Молкино, където е разположена 10-а бригада със специално предназначение на ГРУ. Там се намира и неофициална база на така наречената ЧВК "Вагнер", чиито бойци също участват в инвазията в Украйна.

Сред военните гробове в гробищата край Красноярск идентифицирахме три гроба на военнослужещи, за които досега не е съобщавано публично. Всички те са починали след 24 февруари, като на кръста има техни снимки в униформи, а до тях са положени венци от Министерството на отбраната.

От общо наблюдавани 21 гробища в руски градове и села от Калининград до Хабаровск във всяко от тях има гробове на войници, чиято смърт не е била обявена публично, като броят им варира от 30 до 100%.

На база тези наблюдения излиза, че списъкът, който формира BBC, може да съдържа между 40-60% по-малко имена на загинали, отколкото са действително погребани в Русия.

По данни на британското разузнаване до средата на юни Русия е загубила около 20 000 души в Украйна. По данни на украинския генерален щаб броят на загиналите руски военни е надхвърлил 34 000 души.

Прочети цялата публикация