Fakti.bg | 05.08.2022 16:43:31 | 92

Как да нарисувате коза


Рисуването, най-просто казано, е визуално пресъздаване на действителни или въображаеми образи чрез използване на различни техники и материали. Умението да се прави това и да има естетическа стойност е по-скоро вроден талант, но със сигурност всеки би могъл да го придобие в някаква степен при подходящо обучение и достатъчно вложени усилия. В тази статия ще дадем насоки за съвсем елементарно изобразяване на коза, тъй като е по-нетипично от най-често рисуваните в домашни условия животинки.

Едва ли има много хора, на които просто би им се приискало да нарисуват коза. Най-често това се налага на родителите на малки деца, а и в по-големите класове на учениците също понякога е нужна помощ вкъщи.

Децата обожават за рисуват, но в начална възраст това не им се отдава лесно и е необходимо някой възрастен човек, който да ги насочи в творческия процес. За човек, който е запознат с живописта или има природен талант в художественото творчество, това не би било никак трудно. За неумелите в рисуването, да изобразят животни като котка, куче, пате, пеперуда или други подобни е сравнително лесно, но при рисуването на коза, дори и само на главата на животното, би представлявало трудност и най-вероятно ще се стигне до комични изображения.

За да не изпадате в такова затруднение, на помощ идва интернет с много детайлни картинки, писмени и видео инструкции стъпка по стъпка. Тук ще се опитаме да ви бъдем полезни с малко повече информация за творческия процес „Как се рисува коза?“ и всички етапи последователно.

Коза в профил

Като за начало, разбира се, са ви необходими бял лист, молив и гумичка за триене.

Започвате от очертанията на тялото на животното в профил. Следват главата, рогата и копитата. После добавяте око, нос уста, брада и уши. И накрая в зависимост от вашия избор дали да е мъжко или женско животното, трябва да нарисувате виме (за женските) или "камбанки" (за мъжките). Това е най-лесният вариант, картинката по-долу ще ви помогне допълнително.

Коза в челна позиция

В случай, че първият вариант ви се струва твърде елементарен и смятате, че имате по-добри творчески умения, може да опитате да нарисувате един малко сложен вариант – коза, която гледа към вас.

За целта трябва да изпълните следната последователност от действия.

Отново започвате от тялото, но този път със закръглена форма, в горната част се рисува главата с овална форма. Нарисувайте линии на рога и уши, крака и опашка. И после добавете всички детайли, както е показано на фигурата:

Ако наистина рисувате коза по желание на някое дете, можете да му предложите то да оцвети изображението и да добави заобикалящата го среда – това би могъл да бъде както селският двор, така и някоя полянка. Децата имат достатъчно голямо въображение и могат да направят интересна рисунка в зависимост от възрастта и рисувателните им умения.

Коза за напреднали

Първите два варианта са съвсем прости и лесни за изпълнение, дори за деца. Но ако желаете, можете да се пробвате с по-реалистично изображение на животното, за което ще са ви нужни малко по-добри художествени умения - можете да играете със сенките, частично затъмнявайки и подчертавайки някои части от тялото на животното, за да добавите дълбочина към картината си.

Предлагаме ви едно видео на английски език, но достатъчно детайлно и ясно, описващо в 21 стъпки как да нарисувате коза в малко по-сложен вариант.

Прочети цялата публикация