Fakti.bg | 05.08.2022 19:25:25 | 82

НАТО разполага 29 хеликоптера и 11 самолета за гасене на пожари в Гърция


НАТО разположи рекордните 40 противопожарни летателни апарата в Гърция, за да помогне на страната в борбата с горските пожари, съобщи алиансът, съобщава "Евронюз".

Сред 40-те, доставени от Агенцията на НАТО за подкрепа и снабдяване (NSPA), са 29 хеликоптера за гасене на пожари и за първи път 11 самолета за гасене на пожари.

Това е 11-та поредна година, в която NSPA доставя противопожарни самолети на Гърция.

Трябва да бъдат разположени на 20 различни стратегически места в Гърция, за да се намали времето между зареждането и последователните кацания.

"Мисиите за гасене на пожари от въздуха са сред най-сложните в авиацията, тъй като екипажите трябва да се справят с четирите класически елемента Вода, Земя, Огън и Въздух", коментира подполковник Панайотис Филис, професионален пилот от Гръцките военновъздушни сили и сега член на Съюзническото въздушно командване.

Това идва в допълнение към помощта, предоставена от Координационния център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации (ERCC), който тази година за първи път изпрати предварително 204 пожарникари от други държави-членки на ЕС в Гърция.

Резервът на ERCC от 12 противопожарни самолета, които също са заети от държави-членки, в момента са разположени в други европейски страни, които се борят с горски пожари, включително Албания, Португалия, Испания, Франция, Чехия и Словения.

До 30 юли почти 600 000 хектара вече са изгорели в ЕС от горски пожари, показват данни от Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS).

Това е вторият най-висок резултат, наблюдаван за която и да е година от началото на записите през 2006 г. след 2017 г., когато близо милион хектара бяха превърнати в пепел.

Горещите вълни, които се появяват по-често и стават все по-тежки в цяла Европа поради изменението на климата, подхранват горските пожари. Условията на суша, които засягат около половината от територията на ЕС, също улесняват разпространението им.

Прочети цялата публикация