Fakti.bg | 14.08.2022 15:25:09 | 217

Путин не е причината, той е крайният продукт


"Путин лично изнасилва украински жени и деца? Шойгу лично краде перални, тоалетни чинии и мръсни гащи в Украйна? Лавров лично стреля по цивилни в Украйна? Не. Всичко това се прави от обикновени руски синове и дъщери, отгледани от обикновени руски майки и бащи, подкрепени от огромна народна подкрепа, заблудени или не. Путин не е причината. Той е крайният продукт", пише професорът по международно право Евгений Цибуленко, цитиран от postimees.ee.

На 9 август естонският премиер Кая Калас призова ЕС незабавно да спре издаването на визи на руснаци, заявявайки, че посещението в Европа е привилегия, а не право. И наистина е така. Проруските правозащитници и политици, които казват в този контекст, че правото на свободно движение е основно човешко право, съзнателно лъжат.

Нека първо разберем какво всъщност е човешко право, ако говорим за свобода на движение, като за това се обръщаме към основния документ - Европейската конвенция за правата на човека от 1950 г. и протоколите към нея. Между другото, докато бълнуваше правата на човека, Русия престана да смята тези документи за задължителни за себе си още преди да бъде изключена от Съвета на Европа заради разгърнатата в Украйна мащабна война.

И така, този въпрос е пряко уреден в Протокол № 4, чл. 2, който гласи, че „всеки, който се намира законно на територията на една държава, има в рамките на тази територия право на свободно движение и свобода да избира мястото си на пребиваване ”, както и „всеки е свободен да напусне всяка държава, включително и своята собствена”. Важно правило може да се намери и в чл.3: "Никой не може да бъде лишен от правото да влезе на територията на държавата, чийто гражданин е."

Както виждаме, в конвенцията няма право да влизаш в държавата, ако не си неин гражданин. Издаването на входни визи, включително шенгенски, е въпрос на добра воля на съответните държави, а не човешко право. Занимава се с правни въпроси.

Няма да се спирам на моралните въпроси. Струва ми се, че всеки нормален човек трябва да разбере това. Министърът на външните работи на Естония Урмас Рейнсалу говори много кратко и лаконично: „Руските граждани масово отиват в Лувъра през лятото през Финландия и балтийските страни, а по това време в Украйна убиват деца. Войната се води от Руската федерация като държава. И несъмнено руските граждани поради своята пасивност носят морална отговорност за това.

Русия успешно намира начини да заобиколи санкциите

Бих искал да се спра повече на въпросите за сигурността, които сега се обсъждат най-малко. След налагането на западните санкции и ембаргото върху износа на високотехнологични стоки за Русия, хиляди така наречени руски „туристи“ донасят от Европа процесори, дронове, квадрокоптери, устройства за нощно виждане – всичко, което скоро се озова в войната и помогна на руснаците да убиват украинци. Да, от време на време ги хващат на границата, но явно не всички. Въпреки наложените санкции Русия все още доста успешно намира начини да ги заобиколи.

Въпреки факта, че в Русия има хора, които не са съгласни с кървавата война, отприщена от Путин за завземане на Украйна, на практика често е невъзможно да се разграничи със сигурност кои от тези хора наистина симпатизират и кои просто следват инструкциите на руските специални служби или Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация. Междувременно хиляди руснаци продължават да пресичат западните граници на ЕС без ограничения и да следват инструкциите на Кремъл там.

В момента Русия отправи предизвикателство към целия запад, който позиционира като цивилизационен враг и създава невиждани рискове за целия европейски континент.

И така, от 5 август руските войски почти ежедневно обстрелват Запорожката атомна електроцентрала - най-голямата в Европа, на фона на циничните обвинения на Кремъл срещу Украйна. Русия е в задънена улица: тя просто няма ресурси да промени ситуацията на фронта в своя полза. Но Путин също не може да си тръгне, след като е загубил лицето си.

И в контекста на тази война т.нар руска „опозиция“, бягаща от тиранията на Путин, е най-важният инструмент за руските разузнавателни служби. Руските мигранти и просто туристите могат да станат „очи и уши“, предоставящи актуална информация на Русия, закупувайки недвижими имоти, установявайки се в големите европейски градове, формиращи руски и други етнически анклави. Руснаците са имунизирани срещу европейския манталитет и европейските ценности. Те могат да живеят в Европа, но в същото време ще запазят собствения си мироглед, който може да бъде използван от Русия в контекста на създаване на огнища на социално-политически хаос и нестабилност.

Трябва да се отбележи, че понятията „руски опозиционер“, „добър руснак“ са много условни и относителни. 23 години управление на Путин и нечовешката руска пропаганда имаха толкова опустошителен ефект върху съзнанието на руснаците, че сега това е общество с променено състояние на съзнанието, готово да убива и унищожава, за да угоди на своя диктатор.

Отделен рисков фактор е миграцията на руски ИТ специалисти

Руските разузнавателни служби дори не крият факта, че тясно си сътрудничат с програмисти по редица въпроси, по-специално в контекста на прословутите руски хакерски атаки. В момента много от тези руски специалисти са намерили работа в Европа и успешно изпълняват своите „задължения към родината“.

Русия не се колебае да използва ислямския фактор. Под прикритието на политически бежанци бойците на Кадиров проникват в страните от ЕС, дискредитират чеченския народ и могат да създадат огнища на междуетническо и междуконфесионално напрежение в Германия, Франция и други страни, в които живеят, включително мюсюлмани.

Руската заплаха за Европа, достигнала безпрецедентни нива в цялата история на съществуването на европейската цивилизация, трябва да освободи ЕС от илюзиите: Русия трябва и може да бъде напълно изолирана. Постепенно именно тази стъпка ще отслаби Руската федерация до такава степен, че тя да не желае да води агресивни войни. Комплексната заплаха предвижда комплексни противодействия.

В противен случай никой от Дъблин и Лисабон до западните граници на Русия няма да може да се чувства в безопасност. И това принудено, но изключително необходимо решение трябва да бъде взето незабавно. В противен случай утре може да е твърде късно.

Прочети цялата публикация