Fakti.bg | 19.09.2022 04:30:49 | 170

Илиана Раева: Не съм очаквала чак такива успехи


Президентът на БФХГ Илиана Раева призна, че не е очаквала българските състезателки да спечелят шест медала и две олимпийски квоти на Световното първенство по художествена гимнастика, което завърши днес в София.

17-годишната дебютантка Стилияна Николова взе бронз в многобоя и три сребърни отличия на финалите на обръч, бухалки и лента. Боряна Калейн в последния момент отпадна от състезанието заради вирусно заболяване.

Ансамбълът, който тренира от малко повече от четири месеца в този състав, стана абсолютен световен шампион в многобоя и спечели злато на финала на три ленти и две топки.

"Ако трябва да бъда откровена, не съм очаквала чак такива успехи. Разбира се, основното и най-важно за нас бяха двете квоти с участието на Боряна Калейн. При този тежък удар, който получихме с това, че тя нямаше как да участва на Световното първенство, трябваше в движение да променим стратегията. В дните на състезанието променихме някои от елементите на Стилияна Николова, защото колкото и да се опитвахме да я запазим, че не искахме да я натоварваме с някакви огромни очаквания, че трябва да всяка цена да вземе квота, защото все пак тя е един дебютант на това състезание, но тя е толкова интелигентна, че нямаше как да не разбере, че всички от нея сега очакват да вземе квота. Много разумно Валентина Иванова и Бранимира Маркова промениха някои неща от съчетанията ѝ и аз откровено да ви кажа вчера я виждам толкова събрана в себе си, концентрирана, изключила абсолютно публиката и емоциите - нещо, което тя много трудно прави наистина, повярвайте ми много трудно прави. И тя като един истински герой успя по абсолютно безапелационен начин да спечели бронзовия медал и квотата, която беше толкова важна за България", каза Раева след шампионата.

"Ансамбълът - те работят от четири месеца и половина в този състав. Весела Димитрова е направила оптимални съчетания пак на този етап, така че те да могат да ги изиграят. Това не е потенциалът на този отбор. Очаквам много по-сложни и много по-атрактивни съчетания да се направят за следващата година и съм сигурна, че ще го постигнем. Този златен медал е награда за един изключителен труд, който положи момичетата от ансамбъла и целия екип, както и невероятният труд, който положиха Валя Иванова и Стилияна. Наистина последните пет-шест години така както работихме за това Световно първенство не си спомням да сме работили. Имаше дни, в който работихме по 10 час на ден. Така че се отблагодари съдбата на този огромен труд, който положихме. Страшно съм щастлива. Истината е, че не сме очаквали въобще такива събития, такова развитие на нещата, но съм безкрайно щастлива и много заслужавахме всичките медали, които спечелихме", добави тя.

"Стилияна Николова, откакто се състезава тази година, единственото съчетание, което успя да изиграе с всички заложени неща бяха бухалките в Клуж, където спечели и златен медал. До този момент никога не е успявала да направи това. Стратегически блестящ ход направихме, за да можем да вземем тази квота. Видяхте, че тя направи грешки, не бяха много големи промените, но ѝ даваха едно спокойствие, което беше много важно, за да може тя да си направи пируетите, които са едно от най-големите ѝ оръжия при нея и при Боряна Калейн. Поздравление на треньори и състезатели, всичко беше така както трябва да бъде", каза още Раева.

Тя за пореден път се изказа ласкаво за старши треньора на ансамбъла Весела Димитрова.

"Весела Димитрова е един изключителен треньор, наистина изключителен. Познавам всички треньори в историята на България, тя е съвкупност от много таланти и не случайно на нея точно ѝ се падна този златен олимпийски медал. В същото време, тя е един много притеснителен и понякога неуверен в себе си човек и тогава, когато го усетя съм винаги до нея и ѝ казвам въобще не се притеснявай ще имаш и европейски и световен златен медал. Спомням си на Европейското първенство във Варна тя дойде след многобоя и каза: "Да знаеш аз се отказвам". Аз ѝ казвам как ще се откажеш като ти предстои да вземеш олимпийска титла, наистина така ѝ казах, казах ѝ че ще вземе световна титла с тези момичета преди три месеца, защото наистина работата беше много тежка с тях, много тежка. Първо, за ансамбъла в художествената гимнастика е много важно отборът да е сплотен, да се усещат една друга, те нямаха никаква комуникация по между си и това много тежко се отразяваше по време на игра. Най-голямата стъпка, която направиха, е да направят един отбор, след това вече всички елементи, но това е оптимално направени съчетания. Очаквам да вървим само по правата нагоре и кулминацията да бъде в Париж", заяви президентът на БФХГ.

Раева призна, че е имало много проблеми в организацията на Световното първенство.

"Нямате си и представа с какво се сблъскахме и то остава зад кулисите. Не позволихме нищо да не помрачи усилията ни и това, което направихме. Да, много искахме да покажем и България, освен художествената гимнастика, искахме да впечатлим всички хора, които ще гледат в целия свят това състезание, всички гости, които дойдоха, защото тук дойдоха изключителни шефове. Дойде половината Изпълком на ФИГ, дойдоха Моринари Ватанабе и един от вицепрезидентите на ФИГ от Катар, дойдоха 15 президенти на национални федерации. Това показва, че ехото от 2018 година е стигнало до тях и всички дойдоха да видят с очите си. Много се постарахме, всички са страшно доволни, но тази държава трябва да си оправи нещата, защото Вие нямате идея с какво сме се сблъскали. Екипът ми, който е зад кадър, е тук от 6.30 и снощи са се прибрали в 01.30, непрекъснато имаше проблеми, сривове, такива неща се случиха, че не искам да ги кажа. И в момента продължаваме да имаме разни такива неща. . . никой не искам да нападам, разберете ме правилно, нито искам нещо лошо да кажа за някой, но това е пълен абсурд. Колко федерации ще могат да направят това, което ние направихме, колко федерации ще са толкова "луди", за да се борят, да търчат и да правят всичкото това нещо. Трябва да се помага на федерациите, трябва всичко да е по друг начин. . . ето една шатра, която вече не става по никакъв начин за едно такова Световно първенство, няма отопление, влажно е. . . Спирам до тук, защото ще развалим хубавите неща. Те ми подхвърлят някакви неща за ново домакинство, но от екипа ми са категорични, че напускат, ако трябва да направим още едно Световно първенство. Наистина ми го казаха най-сериозно, че не желаят повече. Сблъскахме се с много трудности, сблъскахме се с ужасни неща и не знам, ако не сме толкова луди, кой друг ще издържи да направи такова нещо. Аз също се чувствам вече супер преуморена и изхабена от всичко това нещо", каза Раева.

Следващата година предстои Европейско първенство в Баку (Азербайджан) и Световно първенство във Валенсия (Испания).

"Следващата голяма цел е Валенсия догодина Световното първенство, което също ще бъде олимпийска квалификация. Предстоят Европейски първенства, Световни купи и има време до Париж, преди това трябва да вървим правилно по пътя си и да надграждаме. Когато знаят, че имат по-малко време до олимпиадата те са по-отговорни, по-концентрирани, по-отдадени. Няма много време и този отбор няма да има кой знае колко много състезания, но пък те излязоха големи лъвчета, страхотни, много ме изненадаха. Наистина съм изненадана от ансамбъла. Това им беше най-доброто изпълнение, те такива ленти не са играли на нито една тренировка, това е изключително сложно съчетание. Такава оценка на ленти не си спомням някой досега да е взимал. Всичко друго си мислих, но не и че ще изиграят лентите по този начин. Страхотни са! Браво на тях, на Весела и на целия екип!", завърши Илиана Раева.

Прочети цялата публикация