Fakti.bg | 21.09.2022 16:28:44 | 91

Смъртта на една 22-годишна жена, която разтърси целия свят


Преди дни младата иранка Махса Амини почина, след като бе задържана от нравствената полиция заради неспазване на строгите правила за носене на хиджаб. Случаят разтърси Иран. Дори и президентът лично е изказал съболезнования на родителите на починалото момиче. "Вашата дъщеря беше и моя дъщеря", им е казал той по телефона малко преди да отпътува вчера за Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Ебрахим Раиси им е обещал пълно разследване на случая, предаде държавната информационна агенция ИРНА.

Смъртта на Амини породи вълна от възмущение и скръб в цялата страна. Хаштагът #MahsaAmini е един от най-често използваните в момента в Туитър и Инстаграм. Предполагаемата насилствена смърт на момичето отекна в целия свят и е повече от сигурно, че в рамките на визитата си в Ню Йорк иранският президент ще се сблъска със случая "Амини". Иранското правителство също не е дало задоволително обяснение на случилото се.

Екскурзия с фатален край

22-годишната Махса Амини е от малко градче в западната иранска провинция Кюрдистан. В началото на миналата седмица тя заминала заедно с брат си за Техеран, за да разгледат забележителностите на столицата. Там във вторник вечерта към 18 часа Махса е задържана от нравствената полиция за неправилно носене на задължителния хиджаб на главата. Два часа по-късно я закарват болница, след като жената внезапно изгубила съзнание, твърдят от полицията.

Снимката на Махса от болничното легло с отекли очи и кървящи уши се разпространи мълниеносно в мрежата, тъй като засяга един чувствителен нерв на иранското общество: страданията от ежедневните унижения, на които са подлагани жените, майките и дъщерите в Иран, задължавани да носят хиджаб. След Ислямската революция през 1979 година жените трябва да спазват строги правила за това как да покриват главите и другите части от тялото си. Милиони жени в Иран се противопоставят на това и много от тях пускат хиджаба да пада свободно върху раменете им, вместо да пристягат и скриват с него изцяло косите си. По този начин те рискуват да попаднат в полезрението именно на нравствената полиция и да бъдат арестувани.

По повод на актуалния случай с 22-годишната жена, интернет отново е наводнен от видеа, показващи как жени са пребивани при задържането им от нравствената полиция. Включително има и такива, които са документирали жестоки удари по главата на задържаните, след като са влачени за косите до полицейската кола.

Махса Амини беше официално обявена за мъртва в петък - три дни след постъпването ѝ в болница. Полицията твърди, че тя е получила сърдечен удар. Държавната телевизия излъчи дори кратко видео, показващо как младата жена изведнъж се свлича на земята, докато разговаря с полицаите. В събота от болницата публикуваха съобщение в Инстаграм, според което Махса е била откарана в болницата в състояние на мозъчна смърт. По-късно този пост беше изтрит.

Съмнително разследване

Според държавните медии правосъдието е започнало разследване на случая за установяване на точната причина за смъртта на жената. Много иранци обаче се питат как точно се води това разследване. Тялото на починалата още в петък вечерта беше върнато в родния ѝ град Сакез, без да е правена аутопсия, а на другия ден тя беше погребана. Същия ден от провинция Кюрдистан тръгнаха протести, които се разрастват в цялата страна.

Междувременно зачестяват съобщенията за сериозни смущения в мобилния интернет, което затруднява споделянето на снимки и видеа в социалните мрежи. На погребението в събота хиляди излязоха да протестират пред офиса на местния губернатор. По данни на агенция Fars се е стигнало и до стълкновения със силите на реда, а полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите.

В Санандадж, столицата на ирански Кюрдистан, в неделя също имаше сблъсъци между демонстранти и полиция. Силите на реда са стреляли предупредително във въздуха, но има и ранени протестиращи. Междувременно от солидарност с починалата жена редица търговци от провинция Кюрдистан обявиха, че в понеделник няма да отворят магазините си. Жените пък изразяват по друг начин своята солидарност: известни личности започнаха да режат косите си и да документират това със снимки и видеа, които качват в интернет. Други пък демонстративно изгарят забрадките си.

Автор: Шабнам фон Хайн

Прочети цялата публикация