Fakti.bg | 22.09.2022 06:42:14 | 57

И Финландия обмисля да спре руските туристи


Финландия обяви в сряда, че подготвя национално решение за „ограничаване или пълно предотвратяване“ на туризма от Русия заради нахлуването на руските военни в Украйна. „Това национално решение може да включва ново законодателство, което ще бъде прието много бързо“, каза външният министър Пека Хаависто на пресконференция.

Откакто ограниченията на Covid-19 в Русия изтекоха през юли, имаше бум на руски пътници и нарастваща реакция в Европа срещу допускането на руснаци докато войната продължава. Финландия драстично ограничи туристическите визи за руснаци през септември. Но те продължават да влизат във Финландия с визи, издадени от други страни от ЕС в Шенгенската зона за пътуване без граници. "Финландия също не иска да бъде страна, която е транзитна страна за шенгенски визи, издадени от други страни", каза Хаависто.

Според анкета, публикувана от финландския всекидневник Ilta-Sanomat в сряда, около 70% от финландците искат скандинавската страна да спре да издава туристически визи на руснаци. Финландия призовава за решение на ЕС за ограничаване на визите за руснаци, но Хаависто отбеляза: „Не може да се гарантира, че този ход ще се случи много бързо“.

Балтийските държави Латвия, Естония и Литва, които граничат с Русия, вече затегнаха собствените си визови правила, оставяйки Финландия като последния евросъсед на Русия, през който притежателите на шенгенски визи могат да преминават транзит. Финландската гранична охрана каза, че ситуацията "не се е променила значително" на границата след съобщението на Русия в сряда за военна мобилизация, отричайки разпространяващите се онлайн слухове за километрични опашки.

Прочети цялата публикация