Fakti.bg | 22.09.2022 15:15:53 | 46

Насилието в Иран ескалира, протестиращи подпалиха полицейски участъци (ВИДЕО)


Протестиращите в Техеран и други градове в страната подпалиха полицейски участъци и превозни средства в четвъртък, съобщава Ройтерс. Безредиците, предизвикани от смъртта на жена, задържана от полицията за морал, ескалираха, като имаше съобщения за нападения на силите за сигурност.

22-годишната Махса Амини почина миналата седмица, след като беше арестувана в Техеран за носене на "неподходящо облекло". Тя изпадна в кома по време на ареста. Властите заявиха, че ще започнат разследване за причината за смъртта ѝ.

Инцидентът отприщи огромен гняв сред населението и най-лошите протести в Ислямската република от 2019 г. насам. Повечето са съсредоточени в населената с кюрди северозападна част на Иран, но се разпространиха в столицата и най-малко 50 града в цялата страна, като полицията използва сила, за да ги разпръсне протестиращи.

Член на иранската проправителствена паравоенна организация Basij е бил убит в североизточния град Машхад.

На североизток протестиращите крещяха "Ще умрем, ще умрем, но ще си върнем Иран" близо до полицейски участък, който беше подпален. Още един полицейски участък беше подпален в Техеран, докато безредиците се разпространяваха от Кюрдистан, родната провинция на Амини.

Смъртта на Амини отново разпали гнева в Ислямската република по въпроси, включително ограничения на личните свободи - включително строг код за обличане на жените - и икономика, разтърсена от санкции.

Духовните управници на Иран се страхуват от възобновяване на протестите от 2019 г., които избухнаха заради покачването на цените на бензина, най-кървавите в историята на Ислямската република.

Протестиращите тази седмица също изразиха гняв срещу върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Без признаци за отслабване на протестите, властите ограничиха достъпа до интернет.

Жените изиграха важна роля в протестите, като развяваха и изгаряха воалите си, като някои от тях подрязваха косите си публично.

Прочети цялата публикация