Fakti.bg | 22.09.2022 18:16:38 | 99

Казва ли Белгия сбогом на ядрената енергетика?!


През нощта на петък срещу събота Белгия ще изключи от мрежата "Дул 3" - първия от седемте ядрени реактора на атомната електроцентрала. Този момент поставя началото на излизането от ядрената енергия, въпрос, който занимава белгийската политика вече почти две десетилетия, pripomnq BTA.

Докато Франция и Нидерландия удължават срока на експлоатация на своите атомни електроцентрали и дори обмислят изграждането на нови, а Германия все пак позволява два реактора да работят малко по-дълго от предвиденото, Белгия ще започне своя широко обсъждан "ядрен изход" през нощта на 23 срещу 24 септември. Официалното начало на отказа от ядрена енергия е планирано от години, въпреки че високите цени на енергията не радват никого. Въпреки това Белгия ще спре реакторите си, освен ако правителството не реши друго, което се е случвало неведнъж.

Ядрена заплаха

Отказът от ядрената енергия изход за пръв път заема видно място в политическия дневен ред през 2003 г., когато Белгия решава да се откаже от нея поради опасения от риск от аварии и разпространение на ядрени оръжия по света. Законът за постепенното спиране на ядрената енергетика предвижда, че всичките седем реактора - три във валонския "Тианж" и четири във фламандския "Дул" - трябва да бъдат затворени, когато навършат 40 години, което предполага постепенно затваряне между 2015 и 2025 г.

Законът предвижда едно изключение. В текста от 2003 г. се посочва, че белгийското правителство може да отложи затварянето на ядрените централи, ако доставките на електроенергия са застрашени - вратичка, която се използва охотно през последните години.

Първо изменение

Запазването на три реактора отворени за по-дълго време беше обсъдено за първи път през 2009 г., но поради падането на правителството то не стана закон. Законът все пак получи първо изменение в края на 2013 г., след като тогавашното правителство на Ди Рупо реши да запази "Тианж 1" отворен с 10 години по-дълго - до 2025 г. вместо до 2015 г. Другите два реактора, споменати през 2009 г., все още не са спрени. До 2015 г., когато отново беше решено, че те могат да работят по-дълго, също до 2025 г.

През 2022 г., след руското нахлуване в Украйна, въпросът за постепенното спиране на ядрената енергетика отново излезе на дневен ред. На 1 април 2022 г. сегашното правителство обяви, че затварянето на "Дул 4" и "Тианж 3" ще бъде отложено с 10 години. Миналия вторник комисията по енергетика на Камарата на представителите одобри законопроекта за отлагане на спирането на ядрените мощности от 2015 г. до 2025 г.

Календар на затварянето

Според настоящия календар за затваряне на седемте белгийски ядрени реактора, "Дул 3" ще бъде (окончателно) спрян утре вечер, следван от "Тианж "2 на 1 февруари 2023 г., "Дул 1" на 15 февруари 2025 г., "Дул 4" на 1 юли 2025 г., "Тианж 3" на 1 септември 2025 г., "Тианж 1" на 1 октомври 2025 г. и "Дул 2" на 1 декември 2025 г.

Действията на Белгия са забележителни, но със сигурност не са уникални. Няколко държави се борят с излизането от ядрената енергетика. Досега Италия е единствената страна, която е затворила всичките си атомни електроцентрали. Въпреки че Германия планираше да затвори всички свои атомни електроцентрали до края на тази година, тя не го направи. Франция и Нидерландия дори обмислят изграждането на нови централи.

Прочети цялата публикация