Fakti.bg | 22.09.2022 21:30:51 | 113

Защо жената е по-възбудена по време на цикъл?


Независимо, че менструацията не е най-прекрасното време от месеца за жените, много дами всъщност имат повишено сексуално желание именно около своя цикъл. На какво се дължи това?

Промените в женското тяло и появата на месечния цикъл е свързано с хормоните. Нивата на хормоните при жените варират в зависимост от фазата на менструалния цикъл. А когато става въпрос за сексуално желание и възбуда, двата хормона, които са пряко свързани с тях, са тестостеронът и естрогенът.

Естрогенът достига своя връх по време на овулация и тестостеронът също се повишава. Това означава, че желанието за секс обикновено е най-силно във фазата на овулация, която започва около 14 дни преди менструацията. Това е напълно нормално, защото все пак сексът носи не само удоволствие, но и има важната цел – създаване на поколение.

Жените, които детайлно следят своя менструален цикъл, могат да забележат проблеми дори във външния си вид в дните около овулацията. Кожата се изчиства, косата става по-блестяща и дори естествената миризма се променя. Често срещано е в тези дни жените да се чувстват по-привлекателни.

Защо възбудата нараства по време на цикъл?

Някои дами се чувстват също толкова възбудени по време на цикъл, както във фазата на овулация. Това може да се дължи на увеличаването на притока на кръв към тазовата и гениталната област. По-голямата циркулация в тези зони ги прави по-чувствителни (подобно на по-големия приток на кръв към пениса, предизвикващ ерекция), а стимулирането на нервните окончания предизвикват възбуда.

Може да има и психологически причини зад по-голямото сексуално желание по време на цикъл. За дамите с тежък ПМС, самото облекчение може да играе роля. Сигурността, че няма бременност (повишеният стрес е свързан с по-ниско либидо) също би могла да допринесе за по-голяма възбуда в дните на менструация. Обратното – от еволюционна гледна точка наличието на цикъл може да е знак за жената, че трябва да прави повече секс, за да забременее.

Безопасен ли е сексът по време на цикъл?

Правенето на секс по време на цикъл е напълно безопасно и всъщност доста често срещано – около половината от сексуално активните жени го правят. Препоръчва се все пак използването на презерватив, защото в този период жените са по-податливи на инфекции. Душът преди и след секс се препоръчва.

Как противозачатъчните могат да повлияят?

Противозачатъчните хапчета съдържат както естроген, така и прогестерон. Те предотвратяват естествените хормонални скокове на овулационния цикъл. Ето защо един от страничните ефекти на тези хапчета е именно намаленото либидо.

Има ли шанс да забременеете по време на цикъл?

Ако не използвате презерватив, докато правите секс по време на цикъл, имайте предвид, че съществува риск от забременяване. Овулацията е фазата, в която яйцеклетката може да бъде оплодена, но ако тя е настъпила много рано, има реален риск от забременяване.

Прочети цялата публикация