Fakti.bg | 29.09.2022 08:59:33 | 113

Володин: Военнозадължените нямат право да напускат местоживеенето си


От момента на обявяване на мобилизацията на гражданите, които се водят на военен отчет, се забранява да напускат местоживеенето си. Това задължение е разписано в Закона за мобилизацията, припомни председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС.

"Съгласно Федерален закон 31 "За мобилизационната подготовка и мобилизацията в Руската федерация" на гражданите, които са регистрирани на военен отчет, от момента на обявяване на мобилизацията им е забранено да напускат мястото си на пребиваване без разрешението на военните комисариати (чл. 21) Има такава правова норма и от нея трябва да се ръководят всички военнозадължени лица", написа Володин в своя "Телеграм" канал в четвъртък, цитира news.bg.

Той допълни, че един от честите въпроси, които се задават на депутатите, е "за напускането на граждани, които се водят на военен отчет извън страната".

Той също така отбеляза, че във връзка с частичната мобилизация в Руската федерация гражданите имат много въпроси, по които се обръщат, включително към депутатите от Държавната дума. "Опитваме се да разрешим проблемите, пред които сте изправени. Има много повиквателни за мобилизиране на хора, които са по-възрастни от максималната възраст (за мобилизация)", каза Володин. Той подчерта, че военните комисариати допускат грешки и ще приведат всичко в съответствие с нормативната уредба.

На 21 септември руският президент Владимир Путин подписа указ за частична мобилизация в страната. Според министъра на отбраната Сергей Шойгу 300 хиляди души подлежат на набор от резерва, предимно тези с боен опит и необходимата за войските специалност на военната регистрация.

Припомняме, че някои професии, включително IT специалистите бяха защитени от мобилизация. Въпреки това има много оплаквания, че и хора с такива професии биват мобилизрани.

Масовото напускане на страната на мъже - сами или със семействата или приятелите си - започна на 21 септември, малко след обръщението на Путин към нацията, и продължи през цялата седмица. В началото бяха разграбени самолетните билети, които рязко поскъпнаха за малкото авиокомпании, които все още летят от Русия. Но останалите трябваше да заредят колите си и да се наредят на дългите опашки, виещи се по пътищата към границите.

Според онлайн услугата Yandex Maps задръстването, водещо до ГКПП Горни Ларс, граничен пункт с Грузия в руската автономна република Северна Осетия, е било с дължина около 15 километра във вторник. Социалните медии показаха стотици пешеходци, наредени на опашка на контролно-пропускателния пункт, след като руската гранична охрана смекчи правилата и позволи на хората да преминават пеша.

Съобщава се за подобни дълги опашки на някои пропускателни пунктове с Казахстан.

Министерството на вътрешните работи на Грузия заяви, че над 53 000 руснаци са влезли в страната миналата седмица, докато служители на вътрешното министерство в Казахстан казаха, че 98 000 руснаци са влезли в азиатската страна. Финландската гранична служба съобщи, че над 43 000 руски граждани са пристигнали през същия период. В съобщения в медиите се казва още, че 3000 руснаци са влезли в Монголия, която също граничи със страната.

Руските власти се опитаха да спрат потока, като забраниха на някои мъже да напуснат и се позоваха на законите за мобилизация. Практиката не изглеждаше широко разпространена, но продължаваха да се носят слухове, че скоро Москва може да затвори границите за всички мъже в боеспособна възраст.

Полицията в Северна Осетия каза, че импровизирана мобилизационна служба ще бъде създадена на ГКПП Горни Ларс, а местните власти потвърдиха пред държавната информационна агенция ТАСС, че на руските мъже се връчват повиквателни на ГКПП с Грузия.

По-късно Северна Осетия забрани влизането в региона на хора, които не живеят в него или нямат резервации за туристически обекти в автономната република, с което на практика затвори пътя на руснаците към Грузия, тъй като в един момент опашката от автомобили стана десетки километри и достигна до столицата на региона - Владикавказ.

Временен мобилизационен пункт бе разкрит в четвъртък и в Астрахан - на границата с Казахстан.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу каза, че ще бъдат набрани само около 300 000 мъже с предишен боен или друг вид военен опит, но се появиха съобщения от различни руски региони, че са събирани мъже извън това описание. Това подхрани опасенията за много по-широк обхват на призоваване, изпращайки тълпи мъже от всички възрасти и произход на летища и граници.

Прочети цялата публикация