Fakti.bg | 29.09.2022 11:58:11 | 93

Как да си приготвим домашен обезмаслител с етерични масла?


Мазнините могат да се намерят навсякъде в кухнята, особено ако се готви често. При готвене мастните молекули летят във въздуха и полепват по всякакви повърхности без значение дали са били в пряко съприкосновение с храната или не. Ето защо, когато готвите нещо, мазнини полепват не само по котлоните и фурната, но и навсякъде наоколо по мебелите, уредите и дрехите, пише az-jenata.bg. Обезмаслителите са едни от най-полезните помощници при такива трудни за почистване налепи. Те помагат за по-лесното разтваряне на полепналите мазнини и почистването им без особено продължително търкане. Тези препарати с обезмасляващи свойства обаче обикновено съдържат много агресивни съставки, които при вдишване могат да причинят алергични реакции. В контакт с кожата пък могат да предизвикат раздразнения, обриви, различни дерматологични проблеми. За да избегнете вредните ефекти на обезмаслителите, можете да си направите домашни такива с изцяло натурални съставки, които не дразнят кожата, очите и лигавиците, и имат не по-малко положителни ефекти в почистването. Обезмаслител с етерични масла

Нуждаете се от:

1 супена лъжица течен кастилски сапун; 15 капки етерично масло от лимон или грейпфрут; 1 чаша вода; Стъклена спрей бутилка.

Смесете всички съставки в стъклената бутилка. Затворете капачката добре. Разклатете силно, докато съставките се смесят и разтворят напълно. Можете да използвате този обезмаслител върху всякакви повърхности, включително и за дрехи. Етеричните масла имат свойството да разтварят мазнините, но същевременно са щадящи към тъканите и кожата. Кастилският сапун почиства в дълбочина различни повърхности без да ги уврежда. Щадящ е и към кожата. Може да почистите котлони, печки, мраморни плотове, метални повърхности, пластмасови уреди. Можете да почистите и дървени шкафове и мебели с този обезмаслител. Напръскайте с малко количество от него, след това използвайте мека влажна микрофибърна кърпа, с която да попиете излишната течност и разтворените мазнини. Не забравяйте да попиете и с чиста суха кърпа след това, за предпочитане хартиена. С този благоуханен и свеж обезмаслител можете да почистите и полепнала мазнина и мръсотия по кошчето за боклук. Напръскайте обилно, оставете да подейства 15-20 минути. След това избършете с хартиена кърпа. Ако наслояванията продължават да стоят и не се почистват лесно, повторете процедурата.

Прочети цялата публикация