Fakti.bg | 29.09.2022 13:33:49 | 78

Тиери Анри: ВАР убива радостта от играта


Тиери Анри е поредното голямо име във футбола, което се обяви срещу начина, по който се използва ВАР в световен мащаб. Той дори е на мнение, че системата „убива радостта от играта“.

„Не е достатъчно бърз. Решенията винаги се взимат от някого в камион или някъде другаде, защото ВАР сам по себе си не решава. ВАР само ни припомня положението. След като отбележиш не знаеш дали да се радваш. Да скачам ли? Да празнувам ли? Да не празнувам ли? Това убива радостта от играта“, каза световният шампион по време на събранието на „Седмицата на лидерите в спорта“, цитиран от L'Equipe.

Все повече статистики сочат, че видео-асистентите губят по няколко минути за вземане на решения в ключовите ситуации, а това само нарушава интензитета на играта, защото в крайна сметка не виждаме очакваните резултати за честност и прозрачност, който би следвало да гарантира нововъведението.

В началото гледахме как в реално време се чертаят линии за определяне на засада и тогава лъсна липсата на единно мнение за това коя част от тялото трябва да се взема на нападателите и коя на защитниците.

Ситуациите за дузпи и червени картони пък винаги се гледат на стоп-кадър или на прекалено ниска скорост, което създава впечатлението, че всяко едно докосване между състезатели може да бъде тълкувано за нарушение.

Големият проблем, по наше мнение, е, че УЕФА и ФИФА оставят прекалено големи вратички в своите закони, за да може всеки един отделен съдия да взема едностранни субективни решения. Именно тази несправедливост отблъсква все повече хора от футбола, а накрая ВАР опира пешкира, макар технологията сама по себе си да е напълно безпристрастна. За разлика от хората, които я използват.

Прочети цялата публикация