Fakti.bg | 29.09.2022 14:37:46 | 211

Мобилизацията провокира насилие в руското общество


На 21 септември президентът на Русия обяви началото на частична мобилизация, срещу която се появиха огромен брой противници на войната и мобилизацията, както и подкрепящи войната в Украйна. Всичко това породи вълна от насилие и бруталност в руското общество.

На 26 септември имаше ужасяващ инцидент, който ясно показа, че руското общество е разделено на две части: тези, които са „за“ режима на Путин, и тези, които са „против“ него. Омразата между тези слоеве на обществото нараства с всеки изминал ден.

"Руският активист и поет Артьом Камардин в центъра на Москва се самозасне как рецитира стихотворение за мобилизацията и войната, сякаш под формата на хумореска", пише eupoliticalreport.eu.

В интернет и социалните мрежи незабавно реагираха недоволни лица, които подадоха сигнали в полицията, че руските въоръжени сили се дискредитират. (бел. ред. през март 2022 г. Държавната дума на Руската федерация прие закон за наказание за дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация).

Следобед на 26 септември полицията нахлува в дома на Артьом Камардин. Силите за сигурност обясняват, че извършват оглед на помещенията. В апартамента не е допуснат адвокат. По време на „огледа” полицаите нанасят жесток побой на Камардин. Нападението е заснето от служители на реда, които принуждават приятелката на активиста Александра Попова да изгледа видеото им. Приятелката на Камардин също е била обект на подигравка, нападана и заплашвана.

Рязко нарастващата степен на насилие в руското общество показва, че Русия може да е на път да изпадне в много тежка ситуация. Кутията на Пандора, отворена от режима на Владимир Путин, наречена „частична мобилизация“, рискува да върне Русия в 90-те години.

Прочети цялата публикация