Fakti.bg | 30.09.2022 02:46:59 | 87

В Съвета за сигурност на ООН гласуват резолюция, осъждаща референдумите в Украйна


В Съвета за сигурност на ООН днес ще има гласуване на резолюция, осъждаща референдумите в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Отсега е ясно, че няма как резолюцията да бъде приета, тъй като Русия ще използва правото си на вето.

Във вторник, по време на първото заседание на Съвета, посветено на референдумите, които бяха окачествени като пародия от Запада, Съединените щати обявиха, че ще предложат резолюция, осъждаща референдумите, на гласуване.

Целта ни е "да осъдим фалшивите референдуми, да призовем страните членки да не признават каквито и да било изменения на Украйна и да накараме Русия да изтегли войските си от Украйна", заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

А ако Русия използва правото си на вето, за да се защити, "то тогава ще прибегнем до Общото събрание, за да отправим недвусмислено послание на Москва", каза още тя.

Ако няма съмнение, че Русия ще използва правото си на вето, интересното е каква ще бъде позицията на Китай по този въпрос. Пекин, който е обвиняван от Запада, че се отнася твърде положително към Москва, и който е официално неутрален по отношение на конфликта в Украйна, тази седмица отново отправи призив да бъде спазвана териториалната цялост "на всички страни".

Прочети цялата публикация