Fakti.bg | 06.11.2022 12:55:08 | 209

ISW: Готвачът на Путин се бори за независимост като руски лидер


Финансистът на т.нар. Частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин се опитва да прикрие усилията си да укрепи независимата си властова база с призив към историческото единство на Русия. Пригожин даде неясен отговор на медийно запитване относно неотдавнашното му посещение в Курска област на Деня на единството на Русия (4 ноември), по време на което той индиректно намекна, че силите на "Вагнер" участват в поддържането на единството на Русия.

Това пишат в поредния анализ за войната в Украйна от "Института за изследване на войната" (ISW).

Пригожин заяви, че руският народ, бизнесът, правителството и армията трябва да се обединят, за да се борят за суверенитета на Русия и нейното голямо бъдеще, като същевременно отклони въпроса на журналиста относно съобщената среща на Пригожин с бизнесмени от Курск за организирането на неуточнено народно опълчение - извън официалното Руските военни командни структури.

Пригожин също така отбеляза, че Русия има всички предпоставки за постигане на целите си, включително силен президент, сплотена армия и велика нация, като завърши с неуместно поздравление от бойците на "Вагнер". По-късно Пригожин заяви в последващ медиен отговор, че неговата независимост не противоречи на политиката на руския президент Владимир Путин, както някои хора тълкуват.

Доста саркастичните изявления на Пригожин имат няколко основни последици за възприятието на властта му в Русия. ISW по-рано съобщи, че служители на Курска област обявиха изграждането на втора и трета отбранителна линия в региона и ако се е състояла среща на Пригожин с местни бизнесмени, това може да означава, че той се опитва да разшири влиянието си в региона.

Пригожин многократно е критикувал руските въоръжени сили по много поводи. Призна, че е независим субект, което, го освобождава от някои задължения към Кремъл и руското Министерство на отбраната (МО).

Зависимостта на Путин от силите на Пригожин около Бахмут също позволява на Пригожин привилегии като изразяване на критиките му към Кремъл или руските въоръжени сили без значителни разклонения. Пригожин също случайно откри център на "Вагнер" в Санкт Петербург в Деня на единството на Русия.

Въпреки това, Пригожин по-специално защитава усилията си да изгради независима властова база и да оформи поведението на руската инвазия в Украйна с език, фокусиран върху руското единство - вероятно както за да се хареса на руските националисти и цивилни, така и за да отклони критиките към неговите доста открити усилия за изграждане независима енергийна база.

Пригожин продължава да разчита на неефективни затворници, за да напълнят силите си. Пригожин отказа да коментира въпроса на репортер относно продължаващите кампании за набиране в наказателните колонии в Красноярския край, въпреки че преди това открито обсъждаше участието на затворници във войната с руски медии като RiaFan.

Руското опозиционно издание The Insider обаче установи, че над 500 затворници, вербувани в отрядите на "Вагнер", са починали през последните два месеца.

Изданието добавя, че "Вагнер" е загубил между 800 и 1000 наемници в Украйна, което показва, че осъдените съставляват голяма част от силите на Вагнер в Украйна. Представители на украинското разузнаване също по-рано съобщиха, че много затворници, страдащи от инфекциозни заболявания, са заразили войските на "Вагнер". Пригожин отговори, че не прави дискриминация въз основа на заболяване.

Друга тема, която се коментира, са иранските дронове, използвани от Русия срещу Украйна, за които Техеран най-накрая призна.

Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахян потвърди, че Иран е изпратил на Русия бойни дронове. Амир-Абдолахян заяви на 5 ноември, че Иран е "предал ограничен брой дронове на Русия месеци преди" войната в Украйна.

Амир-Абдолахян също така твърди, че ако украински официални лица успеят да докажат, че руската армия е използвала произведени в Иран безпилотни самолети в Украйна, тогава иранските служители "няма да останат безразлични" - лъжливо и нелепо намеквайки, че Русия не е използвала дроновете, които той призна Иран предостави.

Потвърждението на Иран за доставките на дронове допълнително подкрепя предишните твърдения, че Русия се снабдява с произведени в Иран оръжейни системи, за да се справи с изчерпването на своя арсенал от високоточни боеприпаси.

Исканията за ядрена помощ и признаването на доставките на дронове са показатели, че иранските официални лица може да възнамеряват да установят по-ясно изрични двустранни отношения за сигурност с Русия, в които те са по-равноправни партньори.

Бившият министър на сигурността на Донецката народна република (ДНР) и настоящ военен командир на ДНР Александър Ходаковски заяви на 5 ноември, че руският приятелски огън може да е причинил до 60% от общите руски загуби от края на руските настъпателни операции в Мариупол в средата на май.

Дори и тази статистика да е преувеличено, изявлението показва сериозните предизвикателства, пред които са изправени руските сили - липса на комуникация и координация на командването и контрола между руските сили.

Честата смяна на руските военни лидери, повишаването на неопитни войници и съставът на руските сили, включващ руски военнослужещи по договор, руски мобилизирани войници, силите на ДНР и Луганската народна република (ЛНР) и силите на групата Вагнер, изострят фрагментирания характер на руската веригата на командване и неефективността на руските сили и вероятно допринася за чести инциденти с приятелски огън.

Как вървят бойните действия за двете армии.

Руски източници твърдят, че украинските войски са продължили контранастъпателните действия по линията Сватово-Креминна на 5 ноември. Блогър твърди, че украинските войски са преминали река Жеребец западно от Сватово и проучват руските позиции по линията Куземовка-Коломийчиха. Кадри показват как украински войски нанасят удари по руска бронирана техника на около 30 км северозападно от Сватово, което показва, че руските войски поддържат позиции в района на Яхидне-Орлянка.

Руски блогър твърди, че украинските сили се прегрупират в този район след неуспешна атака срещу Яхидне. Друг блогър съобщи, че украинските войски продължават с опитите си да атакуват Кременна. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските войски са отбили руска атака срещу Билогоривка, на 10 километра южно от Кремина.

Руски източници също твърдят, че украинските сили са извършили удар с HIMARS по руски позиции в Сватово и Кремина и са обстрелвали руски позиции по линията Сватово-Креминна.

Руските сили продължиха да създават отбранителни позиции по поречието на река Днепър на 5 ноември. Говорителят на украинските южни сили Наталия Хуменюк заяви, че руските сили изграждат силни отбранителни позиции на левия (източен) бряг на река Днепър с огневи позиции, които те ще използват за насочване към украинските сили на десния (западен) бряг.

Хуменюк добави, че руските сили все още действат на десния бряг. Южното оперативно командване на Украйна отбеляза, че руските сили все още провеждат маневри и изграждат отбранителни линии на десния бряг, като същевременно минират левия бряг и евакуират цивилни на най-малко 15 километра от брега.

Украинският съпротивителен център уточни, че руските сили подготвят Нова Каховка (на левия бряг) за битка, като минират подземни комуникационни линии като канализацията.

Южното оперативно командване на Украйна също повтори, че руските сили продължават да унищожават цивилни плавателни съдове и вече са унищожили над 50 кораба.

ISW по-рано оцени, че руските сили вероятно се опитват да попречат на украинските сили да ги преследват до левия бряг след бойно изтегляне.

Украински и руски източници не съобщиха за значителни промени в ситуацията на фронтовата линия на 5 ноември. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили продължават да обстрелват украински позиции северозападно от град Херсон, в югоизточната част на Николаевска област и близо до река Ингулец.

Южното оперативно командване на Украйна добави, че руските сили са използвали противовъздушни ракети С-300 за насочване на наземни цели в Бериславски район.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са отблъснали украински атаки в посоките на Саблуковка и Суханово, на около 40 км и 34 км североизточно от Берислав. Руски блогъри и заместник-окупатор на град Херсон отбелязаха липсата на украински или руски наземни маневри.

Руски блогър добави, че руските сили обстрелват украинските сили по магистрала E58 северозападно от град Херсон, което вероятно ще попречи на украинските атаки.

Украинските сили продължиха кампанията си за блокиране на 5 ноември, насочени срещу руската логистика и транспортни маршрути в Херсонска област. Украински военни съобщиха, че украинските сили са ударили руски речен преход близо до Антонивския мост, унищожавайки влекач и повреждайки два други плавателни съда.

Съобщава се също, че украинските сили са ударили руски военен конвой, очакващ да пресече река Днепър в Олхивка, на около 13 км северозападно от Нова Каховка.

Украински военни добавиха, че украинските сили са свалили два руски щурмови хеликоптера в Бериславски район, повредили са руската зона за натрупване на жива сила в Раденск и са унищожили три склада за боеприпаси в Бериславския и Херсонския райони.

Местни украински източници съобщиха, че са станали свидетели на експлозии в град Херсон, а руски източници обвиниха украинските сили, че се насочват към евакуираните.

Местните жители също съобщиха за украински удар срещу фабриката на Нибулон в Хола Пристан, на около 14 километра югозападно от град Херсон.

Руските сили продължиха настъпателните операции около Бахмут на 5 ноември. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили отблъснаха атаките близо до Бахмут; в радиус от 30 км североизточно от Бахмут близо до Спирне и Бахмутске; и в радиус от 20 км южно от Бахмут близо до Иванград, Клишчиевка, Озаряновка и Майорск.

Лидерът на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви на 4 ноември, че руските сили са напреднали близо до Майорск и изрази надежда, че руските сили скоро ще превземат селището.

Руски блогър твърди, че руските сили също са извършили нападение североизточно от Бахмут близо до Верхнокамянске. Друг руски блогър заяви на 5 ноември, че украинските сили трябва постоянно да ротират части южно от Бахмут в посока Иванград и Весела Долня, за да отговорят на частите на ЧВК Вагнер, които провеждат офанзиви в посока Опитне. Трети блогър заяви на 5 ноември, че руските сили са извършили нападение над Опитне с цел да отрежат участък от магистрала E50. Друг блогър твърди, че руските сили са отблъснали украинските контраатаки южно от Бахмут близо до Опитне и Курдиумовка. Той също така твърди, че украинските сили продължават да ограничават действията на руските сили южно от Бахмут близо до Иванград, Орадовка, Весела Долина и Зайцеве и се подготвят за градски битки в самия Бахмут.

Руските сили продължиха настъпателните операции в района на град Авдиевка-Донецк на 5 ноември. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отблъснали руски наземни атаки близо до Камянка и в радиус от 35 км югозападно от Авдиевка близо до Первомайске, Невелске, Маринка и Новомихайловка.

Продължиха операциите в западната част на Донецка област на 5 ноември. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отблъснали руска атака на Павливка (52 км югозападно от град Донецк).

Украинският генерален щаб съобщи на 5 ноември, че руските сили продължават рутинния непряк огън по линията на съприкосновение в Донецка област.

Друга тема, която за пореден път се засяга, е мобилизацията в руската армия, както и трудностите, които властите срещат там.

Продължаващите лоши условия за мобилизираните войници се проявиха в общи вълнения и широкомащабен протест в сборен пункт за мобилизация в Казан на 4 ноември. Един потребител на социални медии публикува, че почти 2000 войници са участвали в протеста, но ISW не може независимо да го потвърди.

Много малко вероятно е руските власти да успеят да разрешат подобни проблеми и да спрат произтичащите от това протести в близко бъдеще. Руски и украински източници продължиха да съобщават за липса на медицински грижи, подслон, отопление и оборудване за мобилизираните войници на 4 и 5 ноември.

ISW съобщи за поредица от протести поради недостатъчно осигуряване на руски мобилизирани войници.

Руските сили са изправени пред вътрешни саботажи.

Социалното напрежение, причинено от липсата на материална подкрепа или финансов ангажимент към мобилизираните войници, вероятно оказва натиск върху руските регионални ръководители да увеличат плащанията на мобилизираните новобранци и техните семейства.

Съобщава се, че неизвестни участници са извършили опит за убийство срещу съдията от Върховния съд на Донецката народна република (ДНР) Александър Никулин на 4 ноември. Министерството на вътрешните работи на ДНР заяви, че работи по идентифицирането на заподозрените, които са нападнали Никулин във Вухлехирск, окупираната от Русия Донецка област.

По-специално, Никулин осъди на смърт гражданите на Обединеното кралство Ейдън Айслин и Шон Пинър и мароканския гражданин Брахим Саадун през юни по обвинения в наемничество след превземането от Русия на завода за стомана Азовстал Все още не е ясно дали атаката е била от партизанско естество или е резултат от сблъсъци между вътрешни фракции на ДНР.

Руските окупационни служители продължават да стимулират евакуация и принудителното преместване на жителите на Херсонска област. Ръководителят на украинския щаб "Херсон Хъб" Роман Головня заяви на 5 ноември, че от началото на войната над 80% от жителите на Херсон са напуснали града.

Руски източници продължават да поддържат информационни операции относно украинските удари по гражданска инфраструктура в Херсонска област, за да продължат да манипулират усилията за евакуация.

Руските официални лица също продължават усилията си да депортират украински деца под прикритието на схеми за ваканция, а руските медии съобщиха, че деца от Каховка, Херсонска област, остават във ваканционни лагери в Евпатория, окупирания от Русия Крим.

Прочети цялата публикация