Fakti.bg | 15.11.2022 05:07:59 | 61

Русия е разрушила ключова електроцентрала в Херсон


Украинският национален енергиен оператор "Укренерго" каза днес, че Русия е разрушила ключова електроцентрала в Херсон преди да изтегли войските си от града на Западния бряг на река Днепър миналата седмица, предаде Франс прес.

„Електроцентралата, която доставяше електричество за целия Западен бряг на Днепър в Херсонска област и значителна част от Николаевска област, е практически унищожена“, написа във Фейсбук директорът на "Укренерго" Володимир Кудрицки и добави, че това е едно от „последствията от безсилния страх на окупаторите преди бягството им“.

„По-голямата част от освободените райони на Херсонска област са без електричество от 6 ноември“, каза още Кудрицки. „Правим всичко възможно да осигурим на хората електричество възможно най-скоро“, написа директорът на "Укренерго".

Украйна е "изпратила списъка с оборудване, от което Херсонска област се нуждае на нашите международни партньори", каза той и добави, че "Полша и Франция вече са отговорили".

Херсон беше първият голям град и единственият областен център, завзет от Русия в хода на нейната инвазия в Украйна, започнала в края на февруари.

Принудителното изтегляне на руските войски под напора на украинската контраофанзива се превърна в унижение за руския президент Владимир Путин, който нареди мобилизацията на 300 000 резервисти през септември.

През последните седмици руската армия извърши няколко вълни от масирани удари с ракети и дронове камикадзе срещу енергийната инфраструктура на Украйна, припомня АФП, предаде БТА.

Прочети цялата публикация