Fakti.bg | 23.11.2022 14:00:14 | 144

Западът копнее за нормалност


Коментар на аналитика Дмитрий Косирев за РИА Новости, 23 ноември 2022

Ето ви един факт, който не се забелязва много в нашите бурни дни: 83 милиона души на ден се абонират за Доналд Тръмп в Twitter, дори преди собственикът на акаунта да реши дали ще се върне там или не.

Всъщност историята е малко по-дълга и по-сложна. Настоящият президент на Съединените щати беше изгонен от тази уж безплатна за всички платформа на 8 януари 2021 г. заради грешни мнения. Тогава, на 26 октомври тази година, милиардерът Илон Мъск придоби платформата, наказа отговорните за потискането на свободата на словото и обяви, че ще възстанови акаунта на Доналд Тръмп там (това се случи миналата неделя). Но предишния ден Тръмп обяви, че няма да се завърне и каза много добри думи за сегашната си словесна трибуна - "Правда" или Truth Social, където вече има почти пет милиона читатели.

Но в този момент той явно не е имал време да оцени ситуацията. Факт е, че Мъск първо проведе потребителска анкета дали да върне Тръмп и буквално моментално събра 15 милиона гласа в подкрепа. Е, тогава се случи същото. През деня, в очакване на завръщането на Тръмп, 83 милиона души се абонираха за него. Така че нека те да измислят какво да правят там, но ние се интересуваме повече от един прост, но грандиозен факт. Има ли все още човек в нашия свят, който е в състояние да събере поне 83 милиона души на ден, които искат да знаят какво мисли той по този или онзи повод? И какво е това, което казва този човек, което кара думите му да имат такова значение?

Буквално всеки обсъжда този феномен, ето, например, един от американските блогъри: "Тръмп е политически жив, защото успя да превърне последните шест години в референдум за това, което се случва в Белия дом. Всеки път, когато някой ни лъже за това какво се случва „Тръмп има точки. Тази лъжа не трябва да е за самия Тръмп: може да е всеки един формален или фалшив акт на спускане отгоре надолу, от управляващата класа към масите, за да се даде сигнал какво е добродетел.“ Може и по-лесно. Разбира се, фактът, че е бил президент на Съединените щати и може да стане отново, добавя много към репутацията на Тръмп. Но да не забравяме, че той не беше най-успешният президент (по-точно администратор, организатор). Но той няма равен като глобален идеолог.

Каква идеология има той? Да, само този човек казва нормални неща в един ненормален свят, където става невъзможно да се каже очевидното. Но Тръмп би могъл и може и с битка той получава това, което на другите би им струвало най-малкото кариерата и репутацията. Именно поради тази причина за милиони негови противници няма по-страшен звяр от Тръмп.

Факт е, че този бивш телевизионен персонаж и успешен предприемач се появи на политическата по време на войната. Войната е започнала отдавна - признаците ѝ бяха очевидни още през 90-те години. Провежда се за пълна промяна в начина на живот и съответно стила на мислене и изказвания на стотици милиони хора. И не само в САЩ - амбициите бяха да се покори целия свят. Събитията в Украйна, или (преди това) в Сирия, или (може би в бъдещето) в Тайванския проток са само част от тази битка за всъщност унищожаването на днешния човек и замяната му с някакво друго и абсолютно нещастно същество. . Демократическата партия на САЩ и подобни партии по света са само инструмент за реализиране на този план.

Не искам да повтарям отново целия списък от области, в които се извършва унищожаването на човек, този списък е твърде дълъг: от здравословен начин на живот и непрекъснати наранявания в детството с насилие от педофили до необходимостта да замръзне в зимата или да преотстъпи къщата си на мигрант от Африка (или от Украйна) .

И също така не искам да повтарям още веднъж, че всички тези кампании имат едно общо нещо - морален терор, забрана за несъгласни изказвания. Така че това е една безкрайна свързана поредица от очевидни неща: ако случайно има човек, който говори свободно по всички тези теми, и освен това такъв човек се окаже един ден господар на Белия дом, тогава те не го слушат защото казва нещо ново и невероятно, а по обратната причина - почти безнаказано казва нещо, сравнително старо и нормално. По-интересното тук дори не е самият феномен Тръмп, а човешките чувства и рефлекси, които направиха този феномен възможен.

Факт е, че хората във война - извинете за очевидността - искат мир. И светът е завръщането на нормалността. Тази, която беше преди войната. Достатъчно е да си припомним как се държа целият свят след Първата и Втората световна война: всеки път, в продължение на десет години, имаше периоди на опити за връщане към предишната епоха - във всички малки неща и подробности. И едва след тази пауза световната история се премести някъде по-нататък. Ето един от парадоксите на идеологията, наречена консерватизъм (а Тръмп несъмнено е един от нейните неволни естествени символи). Консерватизмът винаги е движение напред, към излизане от ерата на поредното безумие на левите. Но това движение изглежда като опит за връщане към предвоенното и дореволюционното минало - просто защото хората са устроени така и искат точно това.

И тук от големия идеолог на нашето време Доналд Тръмп очакваш всякакви разкрития – например през коя година трябва да искаш да се върнеш. Да си спомним времето когато хората в САЩ, и не само там, правеха каквото си искат и говореха свободно, казваха каквото си мислят. Но тогава започват трудностите, защото няма идеални предишни епохи.

Повтаряме: цялата сегашна мръсотия е пусната главно през 90-те години. Достатъчно е да прочетете колкото се може повече книги на американеца Майкъл Крайтън (и тези книги са предимно от 90-те), който започва кариерата си с описание на Джурасик парк, и ще видите там прототипите на много ужаси, които след това започват да задушават живота на хората сериозно. И разярени учени, които отприщват динозаври или облаци от наночастици върху нас, и гневни феминистки, и фалшификатори на науката по отношение на изменението на климата, и много други. Значи беше добре през 80-те? Ясно е, че е било по-добре от сега.

Но тук започват различията на хората по националност. Да кажем, че за един упорит 100% републиканец в Съединените щати 50-те години се смятат за златната ера, но опитайте се да обясните това на нас, китайците или африканците.

Така че на този етап се нуждаем от много талантлив човек, който е способен в глобален мащаб да предложи на хората начина на живот, който те вече искат. Друго нещо е, че този човек едва ли ще успее да събере 83 милиона абонати на ден.

Прочети цялата публикация