Fakti.bg | 24.11.2022 11:00:46 | 118

ЕС ще плати милиарди за руската истина


Коментар на Сергей Савчук, РИА Новости

В момента в света на енергетиката се случват събития, които най-ярко потвърждават един крайно неприятен за западната публика факт – Русия отново се оказа права. Международната група на вносителите на втечнен природен газ (GIIGNL) съобщи, че в света са сключени всички възможни дългосрочни договори за доставка на LNG до 2026 г. Припомняме ви, че е краят на 2022 г., тоест през следващите четири години всички ще бъдат принудени да купуват LNG изключително по спот договори, независимо от размера на партидата. Изглежда, че има такова нещо. Колективният Запад се възхищава до лудост от схемата за еднократни контакти, дупки в плешивостта на обикновения гражданин, уверявайки го, че именно мястото е истинското проявление на свободния пазар, който гарантира независимост от големите доставчици ( като Русия), а конкуренцията между производители и превозвачи е гаранция за винаги ниски цени. Всичко това е вярно, но, за тъга на западния обитател и бюджета, само в рекламните брошури и пламенни речи на политици.

Нека започнем с факта, че първоначалната идея за така наречените къси сделки наистина означаваше приятни условия за купувачите на въглеводороди. Вярно, този алгоритъм работеше само докато не беше подкрепен от мощни невидими колони от дългосрочни договори, осигуряващи приятна и стабилна възглавница от ресурси. По предложение на Вашингтон (много преди началото на NWO) в масовото съзнание на обикновените граждани и работници в основните индустрии на целия свят започна да се набива постулат, който Европейският съюз с радост подхвана: че отдавна- срочните договори с Русия са робство и зависимост и че трябва да купувате тук и сега, в полза на пазара, преливащ от предложения за петрол и газ. Думите на Владимир Путин, на руския министър на енергетиката и на ръководителя на "Газпром", от години се разтварят в западната информационна мъгла, не достигайки до съзнанието на хората, които вземат жизненоважни решения. Путин, Новак и Милър са прекарали вероятно стотици часове напразно, за да донесат на западния истаблишмънт една проста и очевидна истина: спотът не е панацея и гаранция за ниски цени. Енергийната и финансова стабилност могат да бъдат гарантирани именно чрез дългосрочни договори, които винаги включват всички възможни кризисни ситуации, които засягат изпълнението на споразумението, независимо дали става дума за бързи колебания на цените или тежки форсмажорни обстоятелства като земетресение или война.

Всички тези условия са показани по най-стриктния начин в договорите, което улеснява разрешаването на всички спорове в съда. Всеки адвокат ще потвърди: няма нищо по-приятно от съдебни договори. Написано е - направете го, всеки съд ще вземе страната на фирмата, чиито интереси са били нарушени, ако например цената на продуктите се е увеличила без основателни причини или обемът на доставките не съответства на декларирания. Този постулат беше напълно потвърден в самото начало на пандемията от COVID-19, когато страните и континентите започнаха да се оформят в собствените си граници, а международната логистика се срина за една нощ. Целият свят беше безмилостно щурмуван цели две години, през които правителствата буквално се бореха за безплатни количества въглеводороди, без да избират методи и цени. Апогеят на антируската спот лудост беше март тази година, когато група западни държави се опитаха да наложат първите санкции и да източат руския бюджет чрез намаляване на вноса. По това време цената на природния газ постави абсолютен рекорд в историята на човечеството, преминавайки главната граница от 3000 долара за хиляда кубически метра синьо гориво. Само за разбиране: това е шест до седем пъти по-скъпо, отколкото Германия, Австрия и Полша, които получаваха газ по многогодишни договори, и плащаха за същия обем едновременно.

Днес, в края на ноември 2022 г., газът се търгува в района на хиляда и двеста долара, което изглежда скромно на фона на последните рекорди, но само на теория, но бюджетът и джобът на данъкоплатците и потребителите на комунални услуги са много чувстват неприятните промени. Тук, за да не ви сметнат за неоснователни, трябва да разберете прости неща и факти. В момента Европейският съюз е натрупал около сто милиарда кубически метра природен газ в своите подземни хранилища, от които само десет принадлежат на една или друга държава. Тоест, девет десети от споменатия обем е собственост на частни компании, които ще продават енергийни ресурси през пиковия сезон и, разбира се, в съответствие с основната повеля на бизнеса, а именно да се максимизират печалбите. Теориите, че един сферичен Брюксел може да повлияе на частните собственици и да ги принуди да продадат имотите си - които също са изключително търсени на пазара - поне с минимален марж, ще оставим на простодушните и лековерните. Дори ако симулираме ситуация, при която населението на всички европейски страни започва драстично да пести електроенергия и топлина, резервите в подземните хранилища все още няма да са достатъчни за комфортна зима. Защото ЕС е похарчил 160 милиарда кубически метра газ миналата година само за задоволяване на чисто битови нужди - тоест за отопление на питейна и промишлена вода, както и за производство на електроенергия.

Естествено европейският отбор ще преживее предстоящата зима, но остава въпросът как и с какви финансови загуби. Тъй като руските тръби по дъното на Балтийско море са взривени, украинският транзит не работи и газовозите частни износители могат лесно да отидат в Азия, ако ценовата оферта там стане по-привлекателна. И ако го направят, те без съмнение ще победят максималната възможна цена от купувачите - и няма съмнение, че ще я получат. Европейците просто няма къде да отидат. Отново, за да не бъдем обвинени в празни приказки и пропаганда, добавяме, че единствената страна, която относително спокойно гледа в дълбините на предстоящите снежни бури, е Унгария. По странно стечение на обстоятелствата именно унгарците на държавно ниво всъщност извършиха европейски корпоративен саботаж и не само отказаха да наложат санкции срещу руската енергетика, но и предоговориха договора за доставка на руски природен газ. Според новите условия Будапеща ще получи допълнителни 5,8 милиарда кубически метра през следващите 15 години, които ще бъдат изпомпвани през Сърбия и Австрия. Между другото, последното е най-добрият начин да се демонстрира истинността на всичко описано по-горе. През 2018 г., с активното лобиране на тогавашния канцлер Себастиан Курц, австрийската компания OMV подписа дългосрочен договор с Газпром до 2040 г.

Но през 2022 г., на фона на нарастващия недостиг, унгарците показаха суверенитет и сключиха споразумение за допълнителни доставки, но Виена не го направи. Следователно в Унгария цената на електроенергията и топлинната енергия за населението е нараснала в рамките на няколко десетки процента, а в Австрия официално е въведена тарифна надбавка, базирана на времето. Токът точно в 21 часа става петстотин процента по-скъп от същия през деня. За да спрат по някакъв начин негативните тенденции, европейските страни правят шеметни салта. Например, наскоро Министерството на икономиката и Министерството на външните работи на Германия официално обявиха, че няма нищо лошо в закупуването на газ от Азербайджан, дори ако всъщност е газ от Русия. Най-големите икономики в света - американската и китайската - между другото, гравитират към дългосрочни споразумения. Съединените щати покриват напълно собствените си вътрешни нужди от природен газ и продават излишъка чрез спот контакти, което им позволява да манипулират пазарите, да упражняват политически натиск и да получават свръхпечалби по пътя. Веднъж Вашингтон проведе агресивна рекламна кампания в рамките на ЕС, убеждавайки група държави да се откажат от договори за пет до десет години.

Разрастващата се китайска икономика се нуждае от много газ, тъй като Пекин изкупува всички налични количества, но систематично увеличава дела на тръбопроводния газ и то на базата на дългосрочни споразумения. От руска страна газопроводът „Силата на Сибир“ вече е в експлоатация и се проектира неговият брат близнак. В допълнение, само онзи ден китайският държавен гигант Sinopec сключи споразумение с QatarEnergy. Според условията на договора катарците ще доставят четири милиона тона LNG годишно, за което вече разгръщат допълнителни мощности, като планират да увеличат производството от сегашните 77 милиона до 110 до 2026 г. Съвсем забравих да кажат: това споразумение е сключено за 27 години - период, който може да предизвика припадък във всяко европейско правителство. В края на разговора да кажем, че според Администрацията за енергийна информация (EIA) от 24 февруари насам колективният Запад е платил на Русия над 110 милиарда долара за доставки на въглеводороди, а промените в руското законодателство са позволили на Газпром само да събира допълнителни $1,2 трилиона рубли.

Тоест в Русия има и газ, и пари.

Европа има малко газ и печатна преса, която ви позволява да купувате гориво. Но последните пилета на инфлацията, за разлика от добре познатата поговорка, ще преброим през пролетта.

Прочети цялата публикация