Fakti.bg | 24.11.2022 15:00:28 | 25

Ливанският парламент не успя да избере президент


Ливанският парламент отново не успя да избере президент поради дълбоките разногласия между депутатите, докато икономическата криза в страната, която няма държавен глава от 1 ноември, се задълбочава, предаде Франс прес.

От края на септември насам парламентът заседава за седми път, без да успее да определи наследник на Мишел Аун. Нито лагерът на "Хизбула", нито лагерът, противопоставящ се на мощната проиранска формация, разполагат с ясно мнозинство, за да наложат свой кандидат.

Депутатът Мишел Моавад, син на бившия президент Рене Моавад, убит през 1989 г., подкрепян от лагера на противниците на Хизбула, получи 42 гласа днес, което е далеч от необходимите 86 гласа, за да бъде избран на първия тур, или пък 65 гласа, необходими за избиране на втори тур.

Петдесет депутати, сред които и такива от лагера, подкрепящ Хизбула, пуснаха празни бюлетини. Други депутати написаха на бюлетините си лозунги, измислени имена или дори имена на починали чужди лидери, като например това на сваления с преврат чилийски президент Салвадор Алиенде.

Моавад е смятан за близък до САЩ. Лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла заяви, че иска президент, който да не се подчинява на Вашингтон, а шиитската групировка твърди, че иска консенсусен кандидат, когото все още не е посочила.

В изказване пред пресата християнският депутат Сами Гемайел, гласувал за Моавад, изрази съжаление, че тази патова ситуация е "за сметка на страната, народа, икономиката и конституцията".

"Не можем да останем в тази кланова и конфесионална логика на компромиса, която доведе страната до тази ситуация на парализа на институциите", заяви от своя страна депутатът Фирас Хамдан, избран от протестното движение през 2019 година.

Парламентът на Ливан ще се опита да избере отново президент на 1 декември.

Изборът на президент може да отнеме месеци, както се случи през 2016 г., когато Мишел Аун беше избран, след като страната остана без президент в продължение на 29 месеца. Съгласно действащата конфесионална система за разпределение на властта, президентският пост на републиката е запазен за християнин маронит.

От 2019 г. Ливан преживява една от най-тежките икономически кризи в света, а правителството е критикувано от Международния валутен фонд (МВФ) за бавното темпо на извършване на реформите, които са предварително условие за отпускането на финансова помощ. В изявление вчера Световната банка предупреди, че "безпрецедентният институционален вакуум в Ливан ще забави приемането на ключови реформи, което ще задълбочи проблемите на ливанския народ".

"Свиването на реалния БВП на Ливан с общо 37,3% от 2018 г. насам - едно от най-тежките в света - вече унищожи 15 години икономически растеж", заяви Световната банка.

От 1 ноември начело на Ливан е правителство в оставка, което има за задача само да обслужва текущите въпроси и не може да взима важни решения.

Прочети цялата публикация