Fakti.bg | 24.11.2022 15:10:22 | 54

В Русия продължават да изграждат алтернативен интернет


Правителството на Руската федерация е разгледало и предварително одобрило няколко проекта за заместване на чуждестранни социални мрежи и платформи, като TikTok, Instagram (собственост на Meta, която е забранена и призната за екстремистка в Русия) и Zoom, съобщава РБК, позовавайки се на източници от ИТ пазара.

Според публикацията индустриалният център за компетентност в областта на "комуникационните услуги" е одобрил 5 от общо 10 подадени проекта за заместване на вноса на чуждестранни социални мрежи и платформи. Сред тях са социалната мрежа Looky на Motivational Solutions LLC, която е предназначена да изпълнява функциите на Instagram, социалната мрежа Sunlight Play на GRI LLC, която според РБК е аналог на TikTok, както и TrueConf Enterprise 2.0 на TCS JSC, като за ключов клиент е посочен Rostelecom, и Dion на Innotech Group, която осигурява видеоконференции.

Предварително беше одобрен и проектът за корпоративна пощенска система на независимата от вноса платформа Mail 2.0 на New Cloud Technologies, чийто клиент е "Росатом".

Според източник на РБК все още дори предварително одобрените проекти не са получили безвъзмездни средства. Според изданието ако на разработчиците на проектите бъдат отказани средства, те ще бъдат принудени или сами да довършат продуктите и решенията си, или да се откажат от тях.

Представител на фондация "Сколково" заяви, че все още не са получили заявления за безвъзмездни средства и по принцип "нямат право да разкриват имената на компаниите и размера на безвъзмездните средства". Представители на Министерството на цифровите технологии, на Ростелеком и на New Cloud Technologies отказаха коментар.

РБК пише и че вчера в Държавата дума на Руската федерация е обсъдено на кръгла маса създаването на движение "Народен киберфронт на РФ". Целта на движението е да защитава руските граждани в интернет. Проектопредложението е лансирано от Дмитрий Гусев, първи заместник-председател на фракцията "Справедлива Русия - За истината".

Според представената идея киберфронтът трябва да изпълнява три задачи: да защитава руските граждани в цифровото пространство, да подпомага създаването на киберпартизанско движение и да оказва кибервлияние чрез социалните мрежи. Гусев предложи и амнистия за хакери, които "безкористно и ефективно се борят за Русия в киберпространството". Руските хакери са известни с множество атаки, част от които не са бизнес ориентирани и за които се предполага, че преследват по-скоро политически поръчки.

Идеята е "Народен киберфронт" да се създаде по аналогия на сформирания преди няколко дни "Културен фронт", който ще поддържа дейци, които работят в "приоритетите на традиционните духовни ценности в културата".

Припомняме, че още през юли месец 2021 г. Русия обяви, че успешно е провела изпитанията за изключване от глобалното интернет пространство. В края на 2019 г. законодателство, известно като закон за "суверенния интернет", което се стреми да предпази страната от това да бъде отрязана от чужда инфраструктура, в отговор, както Русия го нарече, на "агресивния характер" на националната стратегия за киберсигурност на САЩ. Законодателството предизвика смут сред активисти за свобода на словото, които се опасяват, че този ход ще засили правителствения контрол на киберпространството.

Паралелно с това в Руската федерация последователно се прокарва законодателство, рестриктивно спрямо т.нар. чуждестранни агенти и свободата на словото. След започването на войната срещу Украйна законодателството влезе и в сила с редица присъди.

Прочети цялата публикация