Fakti.bg | 24.11.2022 15:14:42 | 45

Искат ли шотландците независимост?


Ново проучване показва, че половината от шотландците биха гласували за Шотландската национална партия (ШНП) на следващите парламентарни избори, ако победата на партията би могла да доведе до независимостта на Шотландия, съобщи ДПА.

Допитването сред 1006 шотландски гласоподаватели бе извършено от социологическата агенция "Файнд аут нау" (Find Out Now) по поръчка на телевизия "Ченъл фор нюз", след като Върховният съд на Обединеното кралство вчера постанови, че пореден референдум за независимост не може да бъде проведен без съгласието на централната власт в Лондон.

Петдесет процента от запитаните заявиха, че ще гласуват за Шотландската национална партия (ШНП) на следващите парламентарни избори, ако победата на партията може да доведе до излизането на Шотландия от Обединеното кралство. От запитаните, 412 уточниха, че са гласували за ШНП и на предишните избори. Една трета (33 процента) заявиха, че не биха гласували за ШНП, като останалите заявиха, че не знаят или предпочитат да не казват за кого ще гласуват, предаде БТА.

Същевременно малко повече от половината (51 процента) заявиха, че биха гласували за ШНП на следващите избори, ако гласът им бъде използван като средство за водене на преговори с правителството на Обединеното кралство. Приблизително една трета обаче заявиха, че не биха го направили. Запитани кое е най-важното за тях, малко повече от една четвърт (26 процента) посочиха, че това е независимостта на Шотландия, 61 процента казаха, че това е шотландската икономика и комуналните услуги, докато 13 процента казаха, че не знаят или предпочитат да не казват.

Вчера съдиите от най-висшия съдебен орган на Обединеното кралство обявиха единодушно, че шотландският парламент "няма правомощията да приема закони за провеждане на референдум за независимостта на Шотландия", припомня ДПА. След решението на съда шотландската първа министърка Никола Стърджън обеща да продължи да настоява за независимост. "Докато съм жива, няма да се откажа от основния принцип на демокрацията", заяви тя. Стърджън уточни, че следващата година ще се проведе специална конференция на Шотландската национална партия (ШНП), на която ще бъдат обсъдени и съгласувани подробностите относно предложение за провеждане на референдум по време на следващите избори в Обединеното кралство.

Прочети цялата публикация