Fakti.bg | 26.11.2022 08:41:22 | 124

Русия използва във войната стари крилати ракети със свалени ядрени бойни глави


В последния доклад на британското разузнаване се казва, че руската армия използва срещу Украйна стари крилати ракети, предназначени за нанасяне на ядрени удари.Според британското министерство на отбраната първо от тях се свалят ядрени заряди и ракетите се изстрелват без бойна глава.

"Снимки, публикувани в открити източници, показват останките от ракета с въздушно изстрелване AS-15 Kent (както се наричат ракетите Х-55 в класификацията на НАТО), която очевидно е била свалена", се казва в доклада, цитиран от news.bg

Както припомня британското разузнаване, тези ракети са създадени през 80-те години на миналия век единствено като средство за доставка на ядрени заряди. В същото време бойната глава от ракетата, използвана по време на удара срещу Украйна, е била премахната и вероятно заменена с баласт.

"Въпреки че такова инертно оръжие може да причини известни щети поради кинетичната енергия, която притежава ракетата, и неизползваното гориво, то е малко вероятно да може надеждно да удари набелязаната цел", казаха от британското министерство на отбраната.

Според британското разузнаване Русия "почти сигурно се надява, че подобни ракети ще служат като примамка и могат да отклонят вниманието на системите за противовъздушна отбрана".

Фактът, че над Киев е била свалена руска ракета Х-55 с баласт вместо с ядрен заряд, съобщи на 17 ноември украинското специализирано издание Defense Express.

Припомняме, че в четвъртък, ден след поредната масирана руска ракетна атака срещу украинската енергийна инфраструктура, говорителят на украинското разузнаване Андрий Юсов заяви, че Русия ще продължи да нанася масирани ракетни удари срещу Украйна, но ѝ трябва седмица, за да се подготви за следващата атака.

Подобни оценки се споделят и от служители на западното разузнаване, които посочват, че руският арсенал от използваеми ракетни оръжия е близо до изчерпване.

Юсов също така отбеляза, че Русия почти е изчерпала запасите си от прецизно управляемо оръжие, но все още има много ракети с ниска точност.

Виждаме, че те всъщност не се интересуват от точността. В много случаи отклонението на километър е условна "норма", а поразяването дори не на инфраструктурни обекти, а на жилищни сгради, болници - това е признак на несръчността на руските ракетчици и на руския режим като цяло," заяви Юсов.

Според представителя на разузнаването руснаците имат най-много ракети за системи С-300. Това според него означава, че най-голямата заплаха остава за прифронтовите градове - Запорожие, Харков, Николаев, Херсон, тоест тези, които са в зоната на поразяване на тези ракети.

Прочети цялата публикация