Fakti.bg | 04.12.2022 08:49:27 | 73

Eлегантност и мисия: Принц Уилям и Кейт Мидълтън в Бостън на наградите "Earthshot"


Британският принц Уилям приключи тридневното си посещение в САЩ с гала церемония за наградите "Earthshot" в петък вечер, на която говори с оптимистичен тон за разрешаването на световните проблеми с околната среда чрез "надежда, оптимизъм и спешни действия", съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Принцът на Уелс почете покойния президент на САЩ Джон Кенеди.

Уилям каза, че неговата награда "Earthshot" е вдъхновена от прочутата реч на Кенеди за полет до Луната от 1962 г., мобилизирала страната за изпращането на астронавти до Луната. Същото чувство за размах и спешни действия са нужни и днес за защита на околната среда, каза Уилям.

Второто годишно издание на наградите "Earthshot" предложи премии от един милион британски лири (1,2 млн. щатски долара) на всеки от победителите в петте отделни категории: защита на природата, чист въздух, обновяване на океана, елиминиране на отпадъците и климатични промени. Победителите и всичките 15 финалисти ще получат подкрепа за разширяване на проектите си, за да отговорят на глобалното търсене.

Победителите, обявени на церемония в Ем Джи Ем Мюзик хол (MGM Music Hall) в Бостън, са стартъп, основан от жени, за съоръжения за изгаряне на биомаса в Африка, британска компания за производство на биоразградими опаковки от водорасли, проект за увеличаване на добива на малки ферми в Индия, техника за превръщане на въглерода от атмосферата в скала на екип от Оман и кампания на жени за създаване на ново поколение рейнджъри в Австралия от средите на местното население.

Звездният прах за бляскавото шоу добавиха Ани Ленъкс, Ели Гулдинг и дуетът Клои и Холи, които пяха на сцената в Бостън, както и Били Айлиш, която се включи дистанционно. На церемонията бяха излъчени и видеозаписи с обръщения от естествоизпитателя Дейвид Атънбъро и актрисата Кейт Бланшет. Наградите връчиха актьорите Рами Малек, Катрин О'Хара, Шейлин Удли.

Знаменитостите изразиха желание да помогнат.

"Това е най-голямата криза в живота ни и аз високо ценя това, което принц Уилям прави", каза Малек преди началото на церемонията. "Смятам, че през следващите десет години ефектът ще е значителен. Можем да повлияем на промяната по най-добрия начин чрез новаторите, които ще бъдат отличени тази вечер", каза той.

Принц Уилям имаше частна среща с президента на САЩ Джо Байдън преди церемонията.

Освен това той се срещна и с Каролайн Кенеди, дъщеря на покойния президент на САЩ и посланик на САЩ в Австралия. Уилям разгледа музея на президента Кенеди в компанията на дъщеря му и ѝ каза, че баща ѝ е "човекът, вдъхновил тази мисия".

Принц Уилям и съпругата му Кейт по-рано бяха приветствани официално в Градския съвет на Бостън и проследиха среща на "Бостън Селтикс".

Прочети цялата публикация