Fakti.bg | 05.12.2022 03:37:20 | 48

Служителите на британските железници отхвърлиха предложение на работодателите за споразумение


Британският Национален синдикат на служителите в железопътния, морския и пътния транспорт (RMT) обяви, че е отхвърлил предложение на железопътните компании за увеличение на заплатите в сектора с 4 процента през 2022 и 2023 г. То имаше за цел да спре стачките, предизвикали смущения в движението на влаковете и затруднили придвижването на милиони техни пътници, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналата седмица RMT обяви, че над 40 хиляди железопътни служители ще проведат стачки през декември и януари заради спора около трудовите възнаграждения, които вероятно ще предизвикат затруднения в жп транспорта преди и след натоварения коледен период.

По-рано работодателите в сектора предложиха на синдиката увеличаване на възнагражденията с 8 процента в интервал от две години, както и гаранции, че няма да има принудителни съкращения до април 2024 г.

"Ние отхвърлихме това предложение, защото не отговаря на нито един от нашите критерии за сключване на споразумение за дългосрочна сигурност на заетостта и защита на условията на труд", каза генералният секретар на RMT Мик Линч.

Служителите в жп транспорта във Великобритания организираха няколко стачки през тази година, включително и най-голямата стачка в страната от десетилетия през лятото, с искания за по-добро заплащане в условията на криза в стандарта на живот.

Прочети цялата публикация