Fakti.bg | 11.01.2023 17:24:37 | 61

Поредна смяна! Генерал Валерий Герасимов беше назначен за командващ "специалната военна операция" в Украйна


Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов бе назначен днес от министъра на отбраната Сергей Шойгу за командващ "специалната военна операция" в Украйна, предаде ТАСС, като се позова на министерството на отбраната на Русия.

То съобщи днес в изявление, че "за командващ Обединената групировка войски (сили) (в зоната на "специалната военна операция" в Украйна) е назначен началникът на генералния щаб (на руските въоръжени сили) армейски генерал Валерий Герасимов. Негови заместници са: главнокомандващият Въздушно-космическите сили армейски генерал Сергей Суровикин, главнокомандващият Сухопътни войски армейски генерал Олег Салюков и заместник-началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация генерал-полковник Алексей Ким."

Решението за повишаване равнището на ръководство на операцията се дължи на "разширяването на мащаба на задачите, решавани в хода на нейното изпълнение, (както и на) необходимостта от организиране на по-тясно взаимодействие между (различните) родове войски от въоръжените сили, а също и от подобряване на качеството на всички видове поддръжка и на ефективността на управлението на групировките войски (сили)", обясни руското министерство на отбраната.

През октомври миналата година за командващ Обединената групировка войски в района на руската "специална военна операция" в Украйна бе назначен Сергей Суровикин, който от 2017 г. е главнокомандващ Въздушно-космическите сили на Русия, припомня ТАСС.

Поредната смяна в командването на руските войски в Украйна идва повече от 10 месеца след началото на инвазията на 24 февруари миналата година, на фона на ожесточените сражения за градовете Бахмут и Соледар в източната Донецка област и след поредица руски военни неуспехи в последно време, включително загубата на Херсон през ноември.

Прочети цялата публикация