Fakti.bg | 24.01.2023 11:00:42 | 294

За посещението на Османи и неща, върху които трябва да се замислим


Правилно е, че македонският външен министър Буяр Османи дойде в България и лично пости в болницата пребитият в Охрид македонски българин.

Османи изглежда интелигентен човек, и не надъхан от велико македонски шовинизъм- все пак той е албанец. Но каза нещо, над което трябва да се замислим- дали не трябва да сменим имената на двата клуба, които дразнят македонците- „Иван Михайлов " в Битоля и " Цар Борис III " в Охрид.

И наистина кой и с какъв акъл е кръстил в Охрид клуба на името на Цар Борис? Той е мечтал да стане „Цар Обединител” и това е една от причините да приеме пагубния за страната ни съюз с нацистка Германия. И за такъв са го провъзгласили у нас, след като нашите войски са навлезли в Македония. Тогава наистина са били посрещани възторжено, но да не забравяме, днес времената и реалностите са други. Цар Борис не е герой нито за България нито за Македония и е нелепо да се кръщава клуба в Охрид на негово име.

Същото е и за клуба в Битоля. Иван Михайлов се е борил за това Македония да бъде присъединена към България, има заслуги, но и печална известност. Той и ВМРО заради политически и личностни различия са избили след деветоюнския преврат голям брой комунисти и земеделци, но най- вече и видни български македонски революционери, между тях и такива, които сега са почитани в Скопие. У нас главорези на ВМРО убиват по най- жесток начин Александър Стамболийски.

Колко по- уместно би било да бъдат кръстени тези клубове на приемливият и за Скопие Тодор Александров, на Даме Груев, че дори и на Гоце Делчев и Братя Миладинови. Или на Димитър Талев.

На нас не ни е нужно някои политически лидери да повтарят, че македонците са българи, и че македонският език е наречие на българския език. Някога е бил, но вече не е просто наречие. Може да си говорим без преводач, може и да приемем, че са се обособили като отделна народност, но с български корени. На нас ни е достатъчно от тях да искаме две неща - да не ни крадат историята и националните герои и ако не престанат да го правят да не ги пускаме в Европейския съюз. Иначе да наричат себе си както искат.

Прочети цялата публикация