Fakti.bg | 13.05.2023 07:48:33 | 74

Институт за изследване на войната: Предпазливост и тревога - руски реакции на украинската контраатака


Украинските сили постигнаха победи северозападно от Бахмут при локализирани контраатаки от 12 май. Кадри, публикувани на 12 май, показват руските сили да бягат от украинския артилерийски огън на южния бряг на язовир Берхивске, на около 4 километра северозападно от Бахмут.

Този кадър визуално потвърждава твърденията, направени от редица руски блогъри, че украинските сили са навлезли северозападно от Бахмут в района между Богдановка и Берховка.

Това разкри в дневния си анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Един руски блогър твърди, че части от 200-та отделна мотострелкова бригада (14-ти армейски корпус, Северен флот) са загубили позициите си в района между Григоровка и Дубово-Василовка (около 6 километра северозападно от Бахмут). Няколко руски източника предупредиха, че украинските сили може да се опитват да обкръжат групата "Вагнер" в Бахмут. Финансистът Евгений Приогожин подчерта, че украинските сили се приближават до Берховка и твърди, че Украйна сега държи позиции в рамките на 500 метра от границите на северозападния град Бахмут.

Руски блогъри също съобщиха, че украинските войски контраатакуват към Хромове (3 км западно от Бахмут), Богдановка (6 км северозападно от Бахмут) и Клишчиевка (6 км югозападно от Бахмут). Един руски блогър твърди, че ситуацията югозападно от Бахмут близо до Майорск се е стабилизирала след украинските атаки срещу позиции на 1-ви армейски корпус на Донецката народна република.

Руското министерство на отбраната (МО) отхвърли твърденията на други руски източници относно украинския напредък и вместо това заяви, че части от 4-та отделна мотострелкова бригада (Луганска народна република) и 200-та отделна мотострелкова бригада (14-ти армейски корпус, Северен флот) са отблъснали всички атаки в района на Берхивка, "като се вземат предвид благоприятните условия на язовир Берхивске".

Руските блогъри и други видни гласове в провоенното информационно пространство продължават да отговарят на последните украински контраатаки с различна степен на предпазливост и безпокойство. Много блогъри твърдяха, че украинската активност около Бахмут бележи официалното начало на очакваната пролетна контраофанзива и спекулираха къде ще се проведат основните усилия на Украйна. Няколко видни руски гласа обаче призоваха за предпазливост и сдържаност в отговор на контранастъплението, като припомнят успешните контранастъпления на Украйна срещу Харков и Херсон. Други блогъри предупредиха, че съобщенията за успеха на Украйна може да са умишлен опит на Украйна да всее паника.

Друг блогър предупреди да не се приемат всички доклади, че украинските дейности са "психологически операции" по номинална стойност и изрази загриженост относно отговорите на руската пропаганда на контраатаките. Един блогър предположи, че достоверните съобщения за украински контраатаки не означават, че "всичко гори", предупреждавайки публиката да не изпада в отчаяние. Блогърът отбеляза, че казването на истината за украинските операции не е равносилно на "всяване на паника".

Цялостният отговор на руското информационно пространство изглежда е фокусиран върху идеята за избягване на разпространението на паника.

Украински и американски служители заявиха, че украинските сили все още не са започнали планираното контранастъпление. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр заяви на 12 май, че украинските сили все още провеждат отбранителни операции, които понякога включват контраатаки и други неуточнени активни действия.

Висш военен служител на САЩ и високопоставен западен служител заявиха на 12 май, че украинските сили са започнали да провеждат "оформящи" операции преди контранастъплението.

Западните доклади по този въпрос значително противоречат на руски източници, много от които твърдят, че контранастъплението е официално в ход.

Висши руски служители предложиха серия от вътрешни репресии и мерки за цензура по време на Международния правен форум в Санкт Петербург на 11 май. Темата на форума беше съсредоточена върху криминализирането на "русофобията", мярка, която председателят на Руския съвет по правата на човека Валери Фадеев предложи и заместник-министърът на правосъдието Андрей Логинов и руският омбудсман Татяна Москалкова подкрепиха. Москалкова определи русофобията като "мизантропска идеология", а депутат от Държавната дума заяви, че заповедите за арест на руски служители от Международния наказателен съд за отвличане на украински деца в Русия са пример за "русофобия".

Заместник-министърът на правосъдието Олег Свириденко обяви разширяване на закона за "чуждестранните агенти", за да включи раздел, наказващ "трети страни" за подпомагане на чуждестранни агенти при нарушаване на руското законодателство.

Председателят на руския следствен комитет Александър Бастрикин поиска от председателя на руския Конституционен съд Валерий Зоркин да проучи начините за установяване на неуточнена държавна идеология в руската конституция, която според Бастрикин ще изисква от Думата да приеме нова конституция, вместо да приеме поправка.

Руският министър на правосъдието Константин Чуйченко подкрепи предложението на Бастрикин, но Зоркин отбеляза, че настоящата конституция съдържа набор от ценности, които могат "да позволят на гражданското общество да се свърже".

Представянето на такива предложения от високопоставени руски служители показва, че Кремъл може да измерва реакцията на информационното пространство на засилените репресивни мерки и да поставя условия за дългосрочно укрепване на тези мерки.

Новосформираният "Клуб на гневните патриоти" на бившия руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин проведе пресконференция на 12 май, за да обсъди недоволството си от сегашното руско водене на войната в Украйна. Бившият "народен губернатор" на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Павел Губарев подчерта, че целта на "специалната военна операция" трябва да бъде "елиминирането на украинската държавност", а координаторът на политическата партия "Друга Русия" Михаил Аксел обвини руските власти да не предприеме необходимите стъпки за реализиране на целите на войната.

Самият Гиркин повтори убеждението си, че руската армия в сегашното си състояние не може да постигне решителни резултати на бойното поле и разкритикува бездействието на руското ръководство.

Както ISW оцени по-рано, Клубът на разгневените патриоти използва своята платформа, за да отправи конкретни критики към вътрешните кръгове на руското ръководство, като същевременно защитава провоенна фракция в Кремъл.

Публичният формат на тази пресконференция е допълнително забележителен - Гиркин и други членове на клуба обикновено използват своите индивидуални канали в Telegram, за да разпространяват своите точки за говорене, а публична пресконференция предполага, че са постигнали известен успех в достигането до по-широка публика, потенциално като вътрешните провоенни фракции са все по-недоволни от начина, по който Русия води войната досега. Клубът на гневните патриоти по-специално проведе пресконференцията по време на период на силна агитация в информационното пространство относно бъдеща украинска контраофанзива, което може да разпали критиките на някои фракции към висшето руско ръководство за лошо представяне във войната.

Посланикът на САЩ в Южна Африка Рубен Бриджити обвини Южна Африка, че е натоварила руски кораб с боеприпаси и оръжия през декември 2022 г., което противоречи на обявената от нея неутрална позиция по отношение на войната в Украйна. Бриджити заяви на 11 май, че санкциониран руски кораб с оръжие е напуснал военноморската база Саймънс Таун в Кейптаун на 9 декември 2022 г. и е пристигнал в Новоросийск на 22 февруари 2023 г.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви на 12 май, че тези доклади са "сериозен проблем", тъй като САЩ последователно и категорично са призовавали други страни да не доставят оръжия на Русия.

Южноафрикански служители заявиха, че няма доказателства в подкрепа на обвиненията на САЩ и привикаха Бриджити на 12 май, след като критикуваха изявленията му.

Руските власти продължават да набират затворници, за да увеличат усилията за криптомобилизация. Руското опозиционно издание Mobilization News, цитирайки руската правозащитна организация Gulagu.net, съобщи, че руското Министерство на отбраната (МО) е вербувало 400 затворници, включително такива с ХИВ и хепатит, от наказателните колонии Кама в Пермския край на 8 и 9 май.

Би Би Си и руското опозиционно издание MediaZona потвърдиха смъртта на 10 230 руски служители, включително 3 953 осъдени, в Украйна от 1 декември 2022 г. Би Би Си съобщи, че от февруари 2022 г. повечето осъдени са служили под посредническите сили на Донецката и Луганската народна република. ISW вече съобщи за усилията на руското МО да набира затворници.

Руските сили продължават да създават доброволчески отряди в подкрепа на усилията за криптомобилизация. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили формират отделна мотострелкова бригада на Южния военен окръг в Ставрополския край с цел укрепване на руските сили в Украйна.

Украинският генерален щаб съобщи, че договорният персонал на бригадата е мотивиран да печели пари, но няма много мотивация да участва в бойни действия. Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров също твърди, че доброволци, които се обучават в Университета на специалните сили в Гудермес, Чечня, заминават всяка седмица от Чечения, за да се бият в Украйна и че друга група доброволци току-що е заминала за Украйна.

Високопоставени руски служители твърдят, че предприемат активни мерки за връщане на разселени и незаконно депортирани украински цивилни, включително украински деца, в окупирана Украйна. Руският президент Владимир Путин на 12 май инструктира руското правителство да добави алинея към държавната миграционна политика, за да създаде необходимите условия за връщане на цивилни, които са напуснали домовете си в окупирани територии след нахлуването на Русия в Украйна.

Руският комисар по правата на децата Мария Львова-Белова твърди, че Украйна се е свързала с Русия, за да върне украинските деца и техните родители от Русия и че е предоставила данни за украински деца и техните родители, за които се смята, че са в Русия.

Лвова-Белова обаче не обеща връщане на цивилни, като вместо това твърди, че офисът на руския комисар ще разгледа искането и ще предостави информацията, която може.

Руски източници твърдят, че неизвестни лица са се опитали да убият двама руски служители в Мелитопол, Запорожка област на 11 май. Руски източници твърдят на 11 май, че неидентифицирано лице се е опитало да използва самоделно взривно устройство, за да убие окупационния областен съдия на Запорожка област, ранява двама охранители, но не успява да убие или рани председателя.

Руски източници заявиха на 11 май, че неизвестен се е опитал да използва самоделно взривно устройство, за да убие заместник-министъра на строителството на окупираната Запорожка област.

Украинският информационен бюлетин Украинска правда съобщи, че служителят е бил транспортиран в местна болница с наранявания.

Руските окупационни власти продължават да обявяват меценатски програми с руски региони. Ръководителят на Луганската народна република (ЛНР) Леонид Пасечник заяви на 12 май, че Република Тартарстан официално е покровител на Рубижне, окупираната Луганска област. Пасечник също благодари на Република Татар за съществуващото покровителство над Лисичанск.

Прочети цялата публикация