Fakti.bg | 22.05.2023 03:00:07 | 141

В Германия малцина знаят името на главния прокурор. Защо?


Когато беше оповестено името му, журналистите изпаднаха в суматоха - започнаха трескаво да търсят информация за него. Оказа се, че за 20 години д-р Петер Франк е направил впечатляваща кариера в правната система на Бавария - последно като главен прокурор на Мюнхен, и то встрани от вниманието на медиите.

Най-младият главен прокурор в Германия

"Не мога да си представя по-подходящ", каза тогава баварският министър на правосъдието Винфред Баусбак. Репутацията му е толкова безупречна, че дори и в Социалдемократическата партия не възразиха срещу това Петер Франк да заеме поста - известно е, че в тази федерална провинция традиционно управлява Християн-социалният съюз (ХСС). И след единодушното одобрение на кандидатурата му в Бундесрата Петер Франк стана най-младият главен прокурор в историята на Федералната република - на 47 години.

Петер Франк пое поста след скандал - неговият предшественик Харалд Ранге бе уволнен след отправянето на публични обвинения към правителството в "недопустима намеса в независимостта на правосъдието". Преди това Ранге обвини сайта netzpolitik.org, публикувал на два пъти откъси от секретен доклад на Федералната служба за защита на конституцията (вътрешното разузнаване), в разпространяването на държавни тайни.

На най-високо политическо ниво обаче тогава беше преценено, че упреците в държавна измяна са прекалени, разследванията срещу журналистите от сайта бяха прекратени и докато мнозина се питаха как въобще е било допуснато това посегателство срещу свободата на словото, министърът на правосъдието Хайко Маас уволни Ранге, тъй като доверието между тях бе разрушено.

Подобно на своите предшественици, Петер Франк също ходи с лична охрана, тъй като главният прокурор е смятан за застрашен: през 1977 година бе извършено покушение срещу тогавашния основен обвинител на Федерална република Германия Зигфрид Бубак: той беше убит от терористичната групировка "Фракция Червена армия". Що се отнася до биографията на Франк, медиите са единодушни, че е като по учебник - завършил висшето си образование с отличие и последователно израснал в професионален план.

Защита на държавата - основната мисия на главния прокурор

Новоизбраният главен прокурор обявява за своя главна задача борбата с десния екстремизъм. Той е категоричен, че "в Германия не могат да съществуват терористични организации като "Националсоциалистически нелегални" (NSU), които в продължение на години извършват безнаказано убийства.

Основната мисия на Франк е защитата на държавата - федералната прокуратура отговаря за обвиненията към предполагаемите терористи и за санкционирането им. Наред с десния и с левия екстремизъм, обект на разследвания са и ислямистите - като завърналите се в Германия бивши бойци от "Ислямска държава".

Така например през през 2019 година германският главен прокурор е разследвал 15 пъти по-често срещу ислямисти, отколкото срещу десни екстремисти, информира "Шпигел". Ислямистки мотивираните дела през тази година са били 231, дясноекстремистките - 15, а лявоекстремистките - само пет.

Основният закон на Германия точно регламентира кои видове престъпления са обект на разследвания от страна на Федералната прокуратура. Това са геноцидът, нарушаващите международното право престъпления срещу човечеството, военните престъпления, други действия, насочени срещу мирното съвместно съществуване на народите, както и защитата на държавата. Към престъпленията, засягащи защитата на държавата, се числят наред с другото членството в германска или чуждестранна терористична организация, но също така - шпионажът и държавната измяна. При всички случаи решаващото е дали престъплението е от т.нар. "особена значимост".

Без излишен шум

Името на Петер Франк определено не присъства интензивно в германските медии - вероятно пак поради нежеланието му да вдига шум около себе си и да дава интервюта. От това обаче изобщо не следва, че Федералната прокуратура бездейства. Едно от последните ѝ разкрития (от декември 2022 година) бе заговорът на т.нар. "Граждани на Райха" за държавен преврат в Германия. През януари т.г. пък за първи път за геноцид срещу язидите на доживотен затвор бе осъден бивш боец от "Ислямска държава".

От година насам във Федералната прокуратура в Карлсруе са назначени допълнително деветима юристи, натоварени с разследванията на тежки престъпления, свързани с войната в Украйна. "Военните престъпления на руските войски трябва да бъдат разкрити и на извършителите да бъде потърсена отговорност. Поради това управляващата коалиция повишава капацитета за разследване на главния прокурор", обоснова отпуснатите на прокуратурата допълнителни средства зеленият депутат Бруно Хьонел.

Прочети цялата публикация