Fakti.bg | 22.05.2023 20:00:19 | 219

Тласна ли Г-7 Китай към по-близки отношения с Русия?


Лидерите на страните от Г-7 приеха в събота съвместна декларация, в която призоваха Китай да окаже натиск върху Русия за прекратяване на войната ѝ срещу Украйна, като същевременно изтъкнаха, че искат "конструктивни и стабилни" отношения с Пекин, пише БТА.

"Готови сме да градим конструктивни и стабилни отношения с Китай", се казва в съвместната декларация на лидерите от Г-7. В текста се обръща внимание на това колко е важно да има откровен диалог с китайските власти. В същото време лидерите от Г-7 се обявяват категорично против каквато и да била китайска "милитаризация" на Азиатско-тихоокеанския регион.

Декларацията е плод на преговори между страни като САЩ, които настояват за по-твърда позиция, и европейските им партньори, които искат да избегнат конфронтацията с Китай.

"Необходимо е да си сътрудничим с Китай, като вземем предвид ролята му в международната общност и размера на икономиката му", изтъкват лидерите от Г-7. "Призоваваме Китай към диалог с нас, включително в рамките на международни форуми, по въпроси като климатичната криза и биоразнообразието", се казва още в декларацията.

"Насърчаваме Китай да работи за траен и устойчив световен мир, базиран на спазването на териториалната цялост" на държавите, "включително и посредством директен диалог с Украйна", призовават лидерите от Г-7. По тайванския въпрос те отново отправиха призив за мирно решение на разногласията с Китай. Позицията на страните от Г-7 за Тайван не се променила, подчертават лидерите. Освен това обаче в декларацията се изразяват опасенията на страните от Г-7 за състоянието на правата на човека в Хонконг, Синцзян и Тибет, както и от милитаризацията на Южнокитайско море – нещо, което няма как да не разгневи Пекин.

Още в събота Пекин изрази силното си недоволство във връзка с декларацията на Г-7 за Китай, предаде Франс прес. В документа бяха отправени няколко упрека към Пекин във връзка с Южнокитайско море, правата на човека и предполагаеми китайски намеси във вътрешните дела на други страни под формата на "икономическа принуда".

"Г-7 упорства да манипулира въпросите, свързани с Китай, да дискредитира и атакува Китай", се казва в изявление на говорителя на китайското външно министерство. "Китай изразява силното си недоволство и твърдото си противопоставяне и внася официален протест пред Япония, страната домакин на срещата на върха, както и до другите засегнати страни", се казва още в изявлението.

Относно Тайван министерството упреква по-специално страните от Г-7, че те критикуват само Пекин и не изразяват ясно противопоставяне на тайванското движение за независимост.

"Г-7 тръби, че се стреми да върви към един мирен, стабилен и проспериращ свят. Но на практика Г-7 възпрепятства мира по света", казва още китайският говорител. "Този подход не може да се ползва с ни най-малкото международно доверие", допълва той, цитиран от в. "Чайна дейли". По думите му Г-7 излиза с високопарни изявления, но това, което прави, е да пречи на международния мир, да подкопава регионалната стабилност и да ограничава развитието на други държави, каза говорителят, цитиран от в. „Чайна дейли“. Той добави, че разрешаването на тайванския въпрос е въпрос, който е от компетенцията на китайците и който трябва да бъде решен от тях, и че принципът за „един Китай“ е солидна опора за мира и стабилността в Тайванския проток.

Международната общност не приема и няма да приеме доминираните от Г-7 западни правила, които се стремят да разделят света въз основа на идеологии и ценности, а още по-малко ще се поддаде на правилата на ексклузивни малки блокове, създадени, за да служат на принципа "Америка на първо място" и на личните интереси на малцина, заяви говорителят и призова Г-7 да преосмисли поведението си и да промени курса си.

Не закъсня и реакцията на руския външен министър Сергей Лавров, който каза в събота, че решенията на Г-7 са насочени към сдържане на Русия и Китай.

"Погледнете какви решения бяха дискутирани и приети днес на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, които целят двойното сдържане на Русия и на Китай", заяви Лавров. Той повтори руските изявления, че Западът използва Украйна като средство, за да нанесе стратегическо поражение на Русия. САЩ и неговите съюзници отхвърлят това и казват, че те помагат на Киев да се защитава срещу една незаконна война, отбелязва Ройтерс.

"Задачата бе поставена гръмко и открито - тя е поражението на Русия на бойното поле, но тя не спира дотук, а цели елиминирането ѝ (на Русия) като геополитически конкурент", заяви Лавров по време на видеоконференция, излъчвана по телевизията.

Прочети цялата публикация