Fakti.bg | 25.05.2023 09:01:15 | 155

Българка от Върховната рада на Украйна към НС: Разграничете се от Костадинов!


Обикновено на 24 май с радост поздравяваме нашите български приятели с Деня на българската просвета, култура и славянска писменост – светъл и важен празник за всички българи, на който почитаме светите Кирил и Методий, създателите на славянската азбука.

Нашите приятелски връзки, както културни, така и исторически, са много силни. Народът на България подкрепя гражданите на Украйна, българите са една от най-големите национални общности, за поколения от които Украйна е дом.

Но тази година, малко преди 24 май, се натъкнахме на откровено неприятелски изказвания на един от депутатите в българския парламент към нашите граждани и страната като цяло. Презрение към болката ни, причинена от войната и сепаратистките призиви, заплаха, че хората, които си позволяват това, могат да се грижат за проблемите на българите в чужбина на официално ниво.

Като съпредседател на парламентарната група на Върховната Рада на Украйна по междупарламентарни отношения с България не мога да остана настрана. От името на групата се обърнахме към председателя на Народното събрание на тази страна.

Ето основните положения на нашия съвместен призив с моя колега в парламента и председател на групата за приятелство Александър Копиленко.

Парламентарната група на Върховната Рада за междупарламентарни връзки с Република България остро осъжда и счита за провокация изказването на председателя на проруската партия „Възраждане“ в българския парламент Костадин Костадинов, което предава руски наративи и е насочен срещу украински граждани, на които България е предоставила временна закрила.

Подобни откровено провокативни изявления са в остър дисонанс с официалната позиция на Република България относно подкрепата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна във войната с Руската федерация.

Парламентарната група на Върховната Рада призова Народното събрание на Република България да ги осъди и да се дистанцира от тях.

Принудителното разселване на граждани, особено поради война, е ужасна трагедия за всяка държава.

За разделените украински семейства оставането в чужбина е ужасно изпитание и усилие да спасят живота на децата си. Ето защо от името на парламентарната група подчертахме, че гражданите на Украйна, в това число и етническите българи, са изключително възмутени от откровено пренебрежителни изказвания на политици, които ги наричат ​​„туристи“ и ги заплашват с депортация. Подобни цинични твърдения показват, че авторите им не разбират болката от загубите и опасностите, причинени от войната и необходимостта да напуснат домовете си и да потърсят убежище, в частност, на територията на Република България.

Гражданите на Украйна, които са извън нейните граници поради действията на кървавия руски агресор, са благодарни на всяка страна, която им е предоставила временен подслон. Те са убедени, че Република България няма да е единствената страна, която ще им окаже защита.

От името на повече от 200 хиляди етнически българи в Украйна изразихме искреното си уважение към избора на народа на България. Сигурни сме, че за председател на Комисията по политиката за българите в чужбина ще бъде избран депутат, който наистина разбира техните нужди и чувства.

Парламентарната група за приятелство с България остро осъжда и счита за категорично неприемливо изказването на споменатия политик по въпроса за административно-териториалното устройство на Украйна.

Подчертаваме, че това е от изключителната компетентност на държавните органи на Украйна и опитите за намеса във вътрешните работи на Украйна са категорично неприемливи.

Разбира се, тази ситуация е резултат от изявленията само на един от представителите на българския политически кръг.

Затова високо ценим твърдата позиция на тази приятелска страна да осъди непредизвиканата и неоправдана агресия на Русия срещу суверенна и независима Украйна и сме искрено благодарни на Република България за подкрепата на Украйна с всички инструменти, с които разполага.

Прочети цялата публикация