Fakti.bg | 25.05.2023 16:00:11 | 217

Иран: когато отказът да се носи забрадка е престъпление


Не е известно колко магазини и заведения са били затворени от властите в последните месеци, защото са обслужвали незабулени жени. Но се множат сигналите за това, че властите затягат мерките. Така например миналата седмица е бил затворен най-големият търговски център в туристическия град Шираз с 230 магазина. Това е тежък удар за търговците точно преди началото на ваканцията и на курортния сезон, тъй като - насред икономическата криза в страната - те ще трябва да продължат да плащат високите наеми за магазините, без да имат оборот.

"Те искат да ни противопоставят едни срещу други и разчитат най-вече на доносите на своите привърженици", казва пред ДВ правозащитничката Лейла. Тя не смята, че тези опити ще сплашат жените и ще върнат времето назад. Но се опасява, че мерките няма да останат без последствия. "Наясно сме, че управляващите се оптиват да прехвърлят върху обществото цената за нашата съпротива."

Когато отказът да се носи забрадка е престъпление

След трагичната смърт на 22-годишната Джина Махса Амини и последвалите масови протести все повече жени отказват да спазват изискванията за носене на хиджаб и излизат незабулени на обществени места. За да увеличи натиска спрямо тях, в средата на април полицията инсталира в цялата страна камери по площадите и улиците - за да могат те да идентифицират жените, които се движат без хиджаб.

Новият шеф на иранската полиция Ахмад-Реза Радан подчертава, че свалянето на забрадката е престъпление. Поради това на всички, които нарушават закона, ще бъде потърсена отговорност. Това вече се отнася и за магазините и ресторантите, които обслужват незабулени жени. Те първо получават предупреждение, но при повторно нарушение могат да бъдат затворени.

Полицейският шеф Радан е известен с агресивността си спрямо всяка форма на протести и съпротива в гражданското общество. Заради ролята му при бруталното потушаване на протестите през 2009 година той е включен в списъка със санкции на ЕС. Тогава като заместник-шеф на полицията той заложи на смъртоносното насилие спрямо демонстрантите, които бяха излези по улиците след оспорваните президентски избори. През януари т.г. бе назначен за главнокомандващ на полицията, с което държавата отправи сигнал на непримиримост към иранското гражданско общество, протестирало в продължение на месеци срещу политическата система и наложените от нея изисквания като принудата жените да ходят забулени.

Нов орган следи за морала

От революцията през 1979 година насам в Иран има строги правила за облеклото на жените. Нравствената полиция, която контролира тези предписания, почти изчезна от вниманието на обществеността, но пък на нейно място изникна друг орган - щаб под ръководството на петъчния проповедник на столицата Техеран. Доброволни информатори, поддръжници на режима, предостваят на този щаб сведения за нарушения на моралните правила. Шпионската служба има към 500 филиала в страната, в които се събират например снимки на незабулени жени в ресторанти или магазини.

"Солидарността в обществото расте", подчертава правозащитничката Лейла. "Дори религиозните и консервативните слоеве на обществото проявяват повече разбиране спрямо нашата съпротива и нашата борба за самоопределение", допълва тя. А и новата стратегия на управляващите не функционира навсякъде. "В Кюрдистан, например, не познавам почти никого, който да съдейства на щаба", посочва Лейла.

Автор: Шабнам фон Хайн

Прочети цялата публикация