Fakti.bg | 26.05.2023 06:45:43 | 15

САЩ налагат санкции на "Вагнер" в Мали


В четвъртък Съединените щати наложиха санкции на ръководителя на групата "Вагнер" в Мали Иван Александрович Маслов. Те обвиняват руската частна армия, че се опитва да прикрие усилията си да придобие военно оборудване за войната в Украйна и че работи чрез Мали и други страни, съобщава "Ройтерс".

Министерството на финансите на САЩ в изявление също обвини Маслов, че работи в тясна координация с малийски правителствени служители за изпълнение на разполагането на групата в Мали.

Маслов е описан като ръководител на паравоенните части и главен администратор в Мали.

"Санкциите на Министерството на финансите срещу най-високопоставения представител на Wagner Group в Мали идентифицират и прекъсват ключов оператор, подкрепящ глобалните дейности на групата", каза в изявление заместник-секретарят на Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Браян Нелсън.

Припомняме, че ходът идва, след като говорителят на Държавния департамент Матю Милър в понеделник каза, че има индикации, че "Вагнер" се е опитвал да закупи военни системи от чуждестранни доставчици и да насочи тези оръжия през Мали.

Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, в сряда отхвърли твърденията на САЩ като "измама" на пресконференция и призова Вашингтон да проучи ефекта от собствения си военен износ.

Вашингтон вече е наложил санкции на редица лица и организации, които подкрепят военните операции на "Вагнер".

Наемниците на "Вагнер" се сражават редом с редовните руски войски в Украйна, включително в някои от най-интензивните боеве като продължаващата битка за контрол над Бахмут.

Западните държави изразиха загриженост относно дейността на "Вагнер" в Мали от края на 2021 г. По-рано африканската държава, чиито лидери завзеха властта с преврат през 2021 г., и Русия твърдяха, че руските сили там не са наемници, а инструктори, които помагат на местните войски с оборудване, закупено от Русия.

Източник: News.bg

Прочети цялата публикация